ŠOKANTNI ISPIS IZ WIKILEAKSA! Ovo baca novo svjetlo na Erdoganovu vlast u Turskoj

11.12.2016. u 02:23

ANALITIKA

Ovo nije prvi put da se Turska našla na meti Wikileaksa. U augustu je Wikileaks objavio bazu mailova AKP-a. Vlada je odgovorila blokiranjem pristupa web stranici Wikileaksa kojoj je i dalje u Turskoj teško pristupiti.

FOTO: Erdogan, Albayrak (public)

Wikileaks je pustio preko 57.000 mailova Berata Albayraka, zeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji je sasvim slučajno ministar za energiju i prirodne resurse Turske. Emailovi otkrivaju snažan utjecaj Albayraka u visokim nivoima vlasti kao i unutrašnje poslove sve nemilosrdnije vlade koju se mnoge vođe sa Zapada silno bore razumjeti.

Curenje, koje je omogućila komunistička 'haktivistička' grupa, poznata kao Redhack, i koja je u prošlosti na meti držala tursku vladu, sada obznanjuje 16 godina lične Albayrakove prijepiske od 2000. do 2016. Ni Albayrak niti vlada Turske još nisu potvrdili autentičnost mailova. Ali ako su informacije legitimne, Albayraka očekuje veliki posao oko PR-a.

Možda je najštetniji navod da Albayrak ima indirektne veze sa trgovinom nafte s ISIL-om – trgovinom koja finansira operacije terorističke grupe – putem kompanije Powertrans.

U novembru 2011., vlada Turske je zabranila drumski i željeznički uvoz nafte u zemlju ili izvoz iz nje, ali je izuzetak učinjen za Powertrans. Kompaniji je dat monopol nad transportom nafte iz iračkog Kurdistana u Tursku. Turski mediji su 2014. i 2015. javljali da je Powertrans miješao naftu ISIS-ove proizvodnje u sklopu njihovih isporuka u Tursku, iako u izvještajima nije bilo čvrstih dokaza, kako navodi „Independent“.

U jednom mailu, Albayrak poriče svaku povezanost sa Powertransom pišući svom advokatu: „Nikada nisam imao veze s ovom kompanijom!“ Ali ispisi Wikileaksa su otkrili 32 maila s ključnom riječi „Powertrans“, uključujući prijepisku gdje je Albayrak naređivao ili davao upute kompaniji u vezi s plaćama i odlukama oko uposlenika.

U decembru 2015., turski političar opozicije Eren Erdem je optužio Erdoganovu porodicu za povezanost s ISIL-ovim operacijama krijumčarenja nafte, rekavši da „postoji velika vjerovatnoća“ da je Albrayrak povezan sa terorističkim poslovima oko nafte. Erdem je poslan na sud zbog izdaje i ovih izjava.

U istom periodu, usred diplomatskog spora između dviju zemalja oko turskog obaranja ruskog aviona na sirijskoj granici u novembru 2015., Rusija je iznijela slične optužbe. Zamjenik ruskog ministra odbrane Antonov je u svom govoru optužio predsjednika Erdogana i njegovu porodicu za „umiješanost u ilegalne poslove“. Stručnjaci za energetske izvore nisu ruske navode prihvatili  kao kredibilne.

Spor nije potrajao.  Putin i Erdogan su se otad zbližili i čak obnovili sporazum oko naftovodne cijevi koji su privremeno suspendirali nakon diplomatskog spora.

Najnovija grupa emailova u Turskoj također otkriva vladine unutrašnje napore da preuzme kontrolu nad slobodnim i društvenim medijima. U svojoj izjavi u vezi s Albayrakovim emailovima, Wikileaks piše: „Nekoliko emailova navodi da od protesta u Gezi parku 2013. [vladajuća] AKP ulaže u kontrolu društvenih medija, te unajmljuje ljude za rad na Twitteru kako bi utjecali na poruke na platformi, uprkos blokiranju pristupa internetu onima u Turskoj“.

Usred vala antivladinih protesta 2013., turska vlada je formirala tim od 6000 ljudi za društvene mreže kako bi promovirali politiku vladajuće partije i sprečavali kritike na račun Erdoganove vlade.

Nakon neuspjelog pokušaja puča u julu, Erdogan ja zatvorio ili otpustio desetine hiljada vojnog osoblja i gradskih službenika i preuzeo kontrolu na već ograničenom slobodom medija. U sklopu objave nove grupe „procurenih“ mailova, osnivač Wikileaksa Julian Assange je rekao: „Vladine akcije nakon puča prilično su prevazišle njihovu navedenu svrhu zaštite države od drugog pokušaja puča Gulenovaca, a sada se primarno koriste kako bi prisvojile imovinu i eliminirali kritičare“.

Reporteri bez granica su za 2016. godinu objavili indeks slobode medija a od 180 zemalja Turska se nalazi na 151. mjestu iza Tadžikistana, Rusije, Pakistana i Zimbabwea. Turska je također pretekla Kinu u ulozi svjetskog vođe u zatvaranju novinara, prema Komitetu za zaštitu novinara. Samo prošli mjesec, Turska je u zatvor smjestila 120 novinara.

Ovo nije prvi put da se Turska našla na meti Wikileaksa. U augustu je Wikileaks objavio bazu mailova AKP-a. Vlada je odgovorila blokiranjem pristupa web stranici Wikileaksa kojoj je i dalje u Turskoj teško pristupiti.


(TBT, FP, Prevela Jasmina Drljević)