RECIPROCITET KUVAJT 100%, BiH 0%: Vlasnici 127 preduzeća nikad nisu ušli u BiH

08.12.2016. u 11:52

TEME

“Na osnovu tih kriterijuma je utvrđeno da vlasnici 127 firmi nikada nisu ušli u BiH. Oni su te firme registrirali na osnovu sestrinskih kompanija koje imaju u vlasništvu u svojoj državi”, istakao je Ujić


FOTO: Halilović (Agencije)

Služba za poslove sa strancima BiH otkrila je 127 fiktivnih firmi čiji su vlasnici strani državljani koji nikada nisu ni ušli u BiH.

Rekao je to "Glasu Srpske" direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić ističući da su u akciji "Nekretnine" kontrolirali više od 700 pravnih lica od kojih se 397 može okarakterizirati fiktivnim. Radi se mahom o preduzećima osnovanim arapskim kapitalom koja masovno kupuju nekretnine u BiH.

- Svi oni koji imaju nekretnine moraju ući u BiH, moraju se susresti sa Službom za poslove sa strancima, tražiti radnu dozvolu, boravak ili bezvizni boravak. Na osnovu tih kriterijuma je utvrđeno da vlasnici 127 firmi nikada nisu ušli u BiH. Oni su te firme registrirali na osnovu sestrinskih kompanija koje imaju u vlasništvu u svojoj državi - istakao je Ujić.

Pojasnio je da firmu u BiH osnuju na osnovu osnivačkog kapitala od 2.000 maraka i prenesu direktorska ovlaštenja na državljanina BiH kako bi ih zastupao.

- Osnivački kapital je pozajmica od sestrinske firme, recimo kompanije iz Kuvajta, nakon čega ovdašnja firma kupuje imovinu u BiH i tako dolazi do nekretnina ogromne vrijednosti - istakao je Ujić.

Istakao je da se problematika u toj oblasti usložnjava svaki dan.

- Od broja od 400 do 500 pravnih lica registriranih u Sarajevu, odjednom je registrirano još 1.200. Mi sada radimo analizu svega što smo u toj oblasti radili do sada i svih sprovedenih akcija - rekao je Ujić.

Dodao je da Služba za poslove sa strancima dugo radi na akciji "Nekretnine" uz saradnju sa pripadnicima Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije, poreskim upravama i da zbog operativnosti nisu mogli javno iznositi podatke.

- Akcija je sprovođena na cijeloj teritoriji BiH, od Trebinja do Bihaća, ali još nije završena u pojedinim dijelovima. U Zenici još traje, jer i tamo ima dosta pravnih lica registriranih na taj način - precizirao je Ujić.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je da je od 545 kontrolisanih firmi u Sarajevu utvrđeno da je oko 400 njih fiktivno i registrirano samo da bi stranci stekli pravo na kupovinu nekretnina. Naveo je primjer jednog sarajevskog hotela na čijoj je adresi registrovano najmanje 15 firmi, ali da tu nema nikoga.

- Tu ima i propusta inspekcijskih i drugih organa koji vrše provjeru pri registrovanju firmi. Problem se javlja i zbog toga što stranci kao fizička lica uzimaju nekretnine zaključujući ugovore preko notarskih kancelarija - upozorio je Mektić.

Pozvao je i Notarsku komoru da pomogne u rješavanju tog problema, jer notari sačinjavaju ugovore koje nije moguće sprovesti do kraja.

- Preduzet ćemo sve mjere iz naše nadležnosti i uključiti pravosudne institucije, policijske i sigurnosne agencije, te obavještajnu i inspekcijsku službu da bi fiktivni karakter tih firmi bio poništen i onemogućena i spriječena kupovina prostora i teritorija bez ozbiljnih namjera za investiranje - rekao je Mektić.

Portparol Granične policije Sanela Dujković kaže da su akcije sa Službom za poslove sa strancima koordinisane, ali nije mogla iznositi detalje. Portparol SIPA Marko Vitković ističe da pripadnici te agencije sprovode provjere koje se odnose na promet nekretnina pravnih lica koja su u vlasništvu arapskih državljana.

- Svakodnevno o tome razmjenjujemo informacije sa Službom za poslove sa strancima i poreskim upravama - rekao je Vitković.

Reciprocitet

Slobodan Ujić kaže da je prijedlog ambasadora BiH u Kuvajtu Mehmeda Halilovića, koji je uputio Vladi FBiH za jednostrano ukidanje reciprociteta, kako bi državljani Kuvajta mogli da i bez registriranja firmi kupuju zemljište i objekte u BiH i steknu pravo vlasništva, politička priča u koju ne želi da ulazi.

- Reciprocitet svugdje u svijetu postoji. Nemoguće je dozvoliti nekome da ima nešto u našoj državi, a ne dozvoliti našim građanima pravo vlasništva u njegovoj državi - rekao je Ujić.


(TBT)