ŠTO SU LJUTE HERCEGOVAČKE (G)UJE?! Ljubić: U BiH postoji problem radikalizma koji se ogleda u raznim sferama

08.12.2016. u 11:52

POLITIKA

"Problem Bosne i Hercegovine je politička nestabilnost, koja je posljedica mnogih inkoheretnosti samog ustavnopravnog poretka BiH, a postoji i problem radikalizma, koji se ogleda u raznim sferama", mišljenja je Ljubić


FOTO: Ljubić (Klix.ba)

Izjave predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović kako se treba suočiti sa činjenicom da se iz tzv. Islamske države u BiH vraća hiljade boraca, nisu izrečene bez osnova, niti napamet smatra predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Božo Ljubić.

On je danas u Banjoj Luci ukazao na sve funkcije koje je obavljala Grabar-Kitarović, između ostalog, i na funkciju generalne tajnice NATO-a.

"Problem Bosne i Hercegovine je politička nestabilnost, koja je posljedica mnogih inkoheretnosti samog ustavnopravnog poretka BiH, a postoji i problem radikalizma, koji se ogleda u raznim sferama", mišljenja je Ljubić.

Izjava predsjednice Hrvatske se, kaže, odnosila na "uvezeni radikalizam islamske provenijencije, povezan s vehabijsko-selefijskim pokretom i činjenicom da se stotine dragovoljaca iz BiH nalaze na ratištima Sirije i Iraka, u postrojbama ISIL-a i Al-Kaide".

"Svakako da njihov povratak u BiH najviše prijeti stabilnosti BiH, mnogo manje stabilnosti susjeda", ocijenio je Ljubić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Naveo je i da je Federalna uprava policije prije nekoliko godina potvrdila da prate oko 60 selefijskih zajednica u BiH.

"Ne kažem da su to sve terorističke ćelije, ali da u tom radikalnom pokretu ima i takvih", kazao je Ljubić.


(TBT, FENA)