VRLI NOVI BLISKI ISTOK: Iran pozvao Saudijsku Arabiju na saradnju u rješavanju kriza

08.12.2016. u 11:52

GEOPOLITIKA

Iran tvrdi da su sporazum o smanjenju proizvodnje nafte i izbori u Libanu posljednji primjeri saradnje Teherana i Rijada


FOTO: Ilustracija (public)

Iran i njegov glavni rival u regionu, Saudijska Arabija, mogu i treba da sarađuju kako bi riješili regionalne krize, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova Islamske Republike Iran.

Portparol ministarstva Bahram Gasemi je rekao novinarima kako su nedavni sporazum u OPEC-u za smanjenje proizvodnje nafte i libanski predsjednički izbori posljednji primeri saradnje Teherana i Rijada, javlja AP.

Uprkos početnom oklijevanju, zvaničnici Irana su potpisali sporazum OPEC-a o smanjenju proizvodnje nafte kako bi se zaustavio pad cijena goriva.

Tokom proteklog mjeseca, libanski Parlament izabrao je predsjednika Mišela Auna, inače iranskog saveznika, nakon 29-mjesečnog vakuma na liderskom mjestu ove bliskoistočne države.

On je postavio Sada Haririja, bliskog saveznika Saudijske Arabije, na mesto premijera. Iran i Saudijska Arabija nemaju diplomatske odnose i podržavaju suprotne strane u ratovima u Siriji i Jemenu, podsjeća AP.


(TBT, Al Jazeera)