HARIZMA EKSTREMIZMA: Evo zašto sve više mladih Britanki prihvata selefizam

06.12.2016. u 10:58

ANALIZA

One su u potpunosti zabrađene, vjeruju u poligamiju i povinuju se stotinama pravila, a ipak njihov broj stalno raste i sve je više mladih Britanki koje prihvataju selefizam


FOTO:  Ilustracija (gettyimages)

Lejla i Rahima, dvije Britanke koje praktikuju selefistički oblik islama, svakodnevno se suočavaju sa neprijatnim pogledima i dobacivanjem na ulici, iako žive u Londonu, jednom od kulturno i etnički najraznovrsnijih gradova sveta.

Uvrede, na koje su ove dvije žene već navikle, vjerovatno bi bile još gore kada bi se znalo da se iza crnog hidžaba dvije djevojke rođene u sekularnim britanskim porodicama.

Selefizam (i vehabizam) je ideologija koja se često povezuje sa Islamskom državom i džihadističkim grupama koje seju strah širom svijeta. Zbog toga, mnogi vjeruju da aktivnosti selefista predstavljaju ozbiljnu sigurnosnu prijetnju po sigurnost Britanije, premda je većina britanskih selefista izrazila eksplicitno anti-nasilan stav i osudu terorizma. Osim toga, selefisti u Britaniji do sada su pokazali zavidan nivo poštovanja zakona.

Sa druge strane, selefizam predstavlja jedan od najkonzervativnijih oblika islama. On propagira strogu razdvojenost polova, prekrivanje lica i pravila koja regulišu gotovo svaki aspekt svakodnevnog života. Odgovor na "moderne dileme" selefist dobija od propovjednika, najčešće hiljadama milja daleko u Saudijskoj Arabiji.

Zašto se onda toliko mladih Britanki odriče slobode evropskog načina života, zarad potencijalnog "zatočeništva" od strane muškarca i strogih vjerskih propisa?

SIGURNOST PROTIV PROIZVOLJNOSTI

Većina Britanki koje prelaze u selefizam dolazi iz muslimanskih porodica, mada ni broj preobraćenih iz drugih religija nije zanemariv. Nivo obrazovanja ovih žena svjedoči o tome da su bile sposobne za donošenje racionalnih odluka, što njihovo preobraćenje čini još neobičnijim.

Selefizam se smatra jednom od najčistijih formi islama jer lekcije izvlači isključivo iz Kurana i hadisa (poslanica proroka Muhameda), čime se sprečava miješanje religije sa kulturom ili tumačenjima grešnog i ograničenog čovjeka.

Selefistički propovjednici prenose osjećaj jednostavnosti i autentičnosti na svoje slušaoce. Na njihovim predavanjima, ne samo da se ne odstupa od svetih tekstova, već je i sama fraza "ja mislim" zabranjena u njihovom rječniku.

Sva pravila prema kojima selefisti vode život jasno su definisana u islamskim tekstovima. U kontekstu 21. veka, ona djeluju rigidno, ali barem ne ostavljaju prostora sumnji. Upravo u tome leži njihova privlačnost - jasan osjećaj svrhe življenja ispunjava ove žene i približava ih selefistićkoj ideologiji.

Za selefiste, upoznavanje sa vjekovima islamskog učenjaštva i vjerskih debata je suvišno - praćenjem selefističkih učenja, vjernici mogu biti sigurni da će dobiti blagoslov i mesto u raju.

Mejnstrim britanski selefisti vjeruju da su muslimani u dubokoj moralnoj krizi jer su napušteni izvorni principi islama, kap što je poštovanje samo jednog boga. Za njih, spekulacije o budućnosti Islamske države su besmislene i loše. Umjesto toga, oni se fokusiraju na prozelitizaciju u nadi da će povratiti islamske prakse na suštinski čistu i izvornu formu koju predstavlja selefizam.


(TBT/Independent)