MLADE SANDŽAKLIJE IZLOŽENE RAZNIM POŠASTIMA: Zbog tuberkuloze zatvorena gimnazija u Novom Pazaru

06.12.2016. u 07:15

REGIONAL

Osim 16 učenika, kod kojih je potvrđeno prisustvo TBC bakterije, sumnja se da je zaražen još jedan učenik, a bolest je otkrivena i kod jedne babice i nastavnice OŠ "Desanka Maksimović". Stotinak učenika gimnazije u petak je štrajkovalo, jer smatraju da rukovodstvo škole prikriva tačne podatke o broju oboljelih


FOTO: (Profimedia)

Novopazarska gimnazija narednih dana biće zatvorena jer je posljednjih mjeseci 16 učenika oboljelo od tuberkuloze. Ministarstvo zdravlja naložilo je vanrednu dezinfekciju prostorija gimnazije, zbog čega neće biti nastave u ovoj srednjoj školi, pišu Večernje novosti.

Stotinak učenika gimnazije u petak je štrajkovalo, jer smatraju da rukovodstvo škole prikriva tačne podatke o broju oboljelih. Učenici su odlučni da se ne vrate u učionice dok ne budu preduzete sve mjere zaštite, navode Novosti.

Državni sektretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmotović izjavio je da je prvi krug dezinfekcije završen tokom vikenda, a da će sanitarni radnici u srijedu i četvrtak još jednom dezinfikovati sve prostorije.

Prvi slučajevi tuberkuloze u novopazarskoj gimnaziji otkriveni su još tokom proljeća. Osim 16 učenika, kod kojih je potvrđeno prisustvo TBC bakterije, sumnja se da je inficiran još jedan đak. Osim u gimnaziji, bolest je otkrivena kod jedne babice, pa su pregledane i testirane bebe i majke iz porodilišta. Potom je bakterija TBC u septembru otkrivena kod jedne nastavnice OŠ "Desanka Maksimović" u ovom gradu. Preventivno su pregledani svi učenici sa kojima je bila u kontaktu, pišu Novosti.

Novi Pazar je u vrhu gradova po oboljevanju od tuberkuloze. Godišnje bude registrovano 55 novih slučajeva, a do početka oktobra ove godine otkriveno je 49 novih zaraženih.


(TBT, Agencije)