BERTOLUCCI SE NE KAJE: Priznao da u čuvenoj sceni silovanja nije bilo glume

04.12.2016. u 11:01

LIFESTYLE

Izjave redatelja legendarnog filmskog klasika "Posljednji tango u Parizu" Bernarda Bertoluccija da je čuvena scena silovanja snimljena bez pristanka glavne glumice Marije Schneider, izazvala je opšte zgražavanje u Holivudu, a i širom svijeta.


FOTO: (Betrolucci)

U pitanju je scena analnog seksa zbog koje je redatelj osuđen na uslovnu kaznu od četiri mjeseca zatvora, a film zabranjen u mnogim zemljama.

Bertolucci je u intervjuu u Parizu 2013. godine, a koji se tek sada pojavio u javnosti, priznao da je sekvenca s maslacem bila ideja koju su on i Marlon Brando smislili tog jutra, samo malo pre početka snimanja. Maria Šnajder, koja je tada imala samo 19 godina, o njihovoj ideji nije bila unaprijed obaviještena. Izjavio je da se "kasnije užasno osjećao zbog načina na koji je tretirao Schneiderovu ", premda se istovremeno branio da je "htio da snimi njenu reakciju kao djevojke, a ne kao glumice".

"Mislim da me je mrzila, ali mrzio me je i Marlon, jer joj nismo rekli za taj detalj da ćemo koristiti maslac kao lubrikant", izjavio je Bertolucci i dodao da i dalje ne žali zbog načina na koji je ta scena snimljena.

"Nisam želio da Marija odglumi poniženje i bijes. Htio sam da osjeća to... bijes i poniženje. Mrzila me je cijelog svog života", rekao je.

Marija Schneider je u intervjuu za Daily Mail 2007. godine izjavila da se za vrijeme snimanja scene osjećala kao da je siluju obojica, i Bertolucci i Brando.

"Marlon mi je rekao: 'Ne brini, to je samo film', ali tokom te scene, iako to što je radio nije bilo stvarno, moje suze su bile stvarne", rekla je Schneiderova. "Nakon snimanja te scene, Marlon me nije tješio niti mi se izvinio. Srećom, scenu nismo ponavljali."

"Trebalo je da pozovem svog agenta ili advokata, jer ne može da te prisili da radiš stvari koje nisu u scenariju, ali tada to nisam znala."

Nakon premijere filma 1972. godine, Marija Schneider više nikad nije snimila nijednu scenu koja uključuje golotinju. Ostatak njenog života obilježili su brojni lični problemi, od zavisnosti do pokušaja samoubistva, nakon čega je završila u psihijatrijskoj ustanovi. Umrla je 2011. godine od raka.

Burne reakcije na društvenim mrežama nisu izostale; mnogi kažu da im ne pada na pamet da ikada više pogledaju taj film, a mnogi ističu da se ranije izjave Šnajderove o tome da se osjetila silovanom nisu shvatale ozbiljno dok Bertolucci i sam nije priznao šta se tačno dogodilo.


(TBT, nedeljik.rs)