RUHO BOSNE SREBRNE: Muzej franjevačkog samostana sv. Duha u užem izboru za europski muzej godine

05.12.2016. u 04:49

RELIGIJA

U konkurenciji među šezdeset evropskih muzeja godine za prestižnu nagradu konkurira i jedan muzej iz BiH  – Muzej franjevačkog samostana svetog Duha u Fojnici. Nakon što je žiri za nagradu Evropskog muzeja godine u studenome u Frankfurtu utvrdio nominacije za nagradu EMYA  muzej fojničkog samostana se našao u užem izboru


FOTO: (public)

U konkurenciji među šezdeset evropskih muzeja godine za prestižnu nagradu konkurira i jedan muzej iz BiH  – Muzej franjevačkog samostana svetog Duha u Fojnici. Nakon što je žiri za nagradu Evropskog muzeja godine u studenome u Frankfurtu utvrdio nominacije za nagradu EMYA  muzej fojničkog samostana se našao u užem izboru.

Gvardijan franjevačkog samostana sv. Duha u Fojnici Miro Relota za Dnevnik.ba navodi kako je sama nominacija u uži krug od velikog značaja i za fojnički samostan ali i za Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu.

„U svibnju smo poslali prijavu za nagradu EMYA  – najljepšeg muzeja Europe a prije dva mjeseca članica tog odbora posjetila je Fojnicu i franjevački samostan svetog Duha. U studenom nas je stručni žiri uvrstio u uži izbor za dodjelu nagrade koja će biti upriličena sljedeće godine u svibnju u Zagrebu. Ovo je od velikog značaja i za fojnički samostan ali i za Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu“, rekao je fra Miro Relota.

Muzej franjevačkoga samostana  sv. Duha u Fojnici  baštini neprocjenjivo kulturno-povijesno blago i nalazi se na Listi kulturno- povijesnog blaga BiH. U brojnu zbirku ubraja se i originalni plašt fra Anđela Zvizdovića te jedna od najvećih knjižnica s oko 50.000 naslova. Prije same dodjele nagrade zadatak franjevaca bit će  pokazati najvažniji muzejski eksponat.


(TBT, Dnevnk.ba)