NEPRIJATELJ MOG NEPRIJATELJA…: Evropski desničari dobili neočekivanog saveznika

03.12.2016. u 02:32

EVROPA

Ohrabreni Brexitom i pobjedom Donalda Trumpa, anti-establišment pokreti i desničarske struje probijaju se u mejnstrim sa obje strane Atlantika. Dok se penju ka vrhu, ovi  se pokreti pokušavaju osloboditi jedne veoma zlokobne etikete


FOTO: (Reuters)

U velelepnom bečkom hotelu Grand ovog mjeseca je organiziran skup pod nazivom "Konferencija o novom anti-semitizmu". Među zvanicama bio je i čuveni izraelski lovac na naciste koji je uhvatio Adolfa Eichmanna, ali ono što je stvarno učinilo ovaj događaj izuzetnim jeste sponzor - Austrijska slobodarska partija (ASP), desničarska, anti-imigrantska nacionalistička partija osnovana dijelom od bivših nacista.

"Oni su među Izraelu najnaklonjenijim evropskim partijama", insistirao je Michael Kleiner, panelista na konferenciji i bivši izraelski poslanik.

Ohrabreni Brexitom i pobedom Donalda Trampa, anti-establišment pokreti i desničarske struje probijaju se u mejnstrim sa obje strane Atlantika. Dok se penju ka vrhu, ovi pokreti pokušavaju prije svega da se oslobode zlokobne etikete antisemitizma.

U Francuskoj, Holandiji i Švedskoj, desničari se bore sa decenijama duboko ukorenjenog antisemitizma u njihovim redovima. Dok se populisti širom svijeta zaklinju na podršku Izraelu, ljevičarske partije u Evropi pozivaju na bojkot zvaničnog Jerusalema zbog odnosa prema Palestincima. Ipak, nigdje ovaj obrt nije bio efikasan koliko u Austriji.

Predsjednički kandidat ASP Norbert Hofer statistički je izjednačen sa ljevičarskim protukandidatom, a ukoliko računica na izborima koji će biti ponovljeni 4. decembra prelomi na njegovu stranu, Zapadna Evropa će dobiti prvog desničarskog lidera od kraja Drugog svjetskog rata.

Njegova eventualna pobjeda predstavljala bi ogroman korak za partiju koju je pedesetih godina prošlog vijeka osnovao bivši "SS" oficir. Danas, partiju vodi H. K. Strache koji je jedan od glavnih kandidata za budućeg kancelara Austrije.

Strache i vodstvo ASP tvrde da ne samo da je partija potpuno očišćena od antisemita, već ona zauzima zajedničku poziciju s Izraelom i jevrejskim narodom po pitanju brojnih problema kao što su navodna "ekspanzija islama" i "zaštita judeo-hrišćanske kulture" na Starom kontinentu. Potrebu za rješavanjem ovih pitanja samo je pojačala migrantska kriza.

"Islam nije dio Austrije. Do 2050. godine, u Austriji će polovina djece mlađe od 12 godina biti muslimanske vjere. Moramo se suprotstaviti politici koja dozvoljava da se lice Evrope i Austrije promjeni na ovaj način", rekao je Hofer na konferenciji.

Kako bi dokazao iskrenost svojih govora, Hofer je kao hodočasnik posjetio Brdo Hrama u Jerusalemu, kao i memorijalni muzej stradalima u Holokaustu. Izraelska vlada, i dalje oprezna zbog desničarskih korijena ASP, nije priredila zvaničan doček, ali prema rečima Hoferovog savetnika Davida Lasara, koji je Jevrejin, održan je niz privatnih sastanaka između Hofera i izraelskih ministara.

Usljed porasta antisemitskog nasilja u Austriji, za koje su uglavnom bile odgovorne osobe muslimanske vjeroispovesti, Lasar je istakao kako je  "ASP rijedak prijatelj Izraela u Evropi". Njegove navode ojačala je Hoferova izjava da će zvanična posjeta Izraelu biti jedna od prvih stvari koje će uraditi ako pobjedi na izborima. Također, Hofer je apelovao na austrijsku vladu da pomogne Izraelu u borbi sa šumskim požarima.

Jevrejska zajednica u Austriji danas broji nešto više od 8.000 ljudi - prije Drugog svjetskog rata bilo ih je 185.000. ASP je iskoristio ove podatke navevši da Jevreju čine toliko zanemarljiv deo biračkog tijela, da ne može biti drugog motiva osim istinske žele za zbližavanjem dvije zemlje.


FOTO: (Profimedia)

Mnogi smatraju da su napori ASP u stvari samo šminka za privlačenje nejevrejskih centrista, kojima poruke tipa "novi stanovi, ne nove džamije" zvuči onakva kakva jeste - ksenofobično i rasistički. Istovremeno, i jevrejska zajednica našla se na udaru kritika jer "nije digla glas protiv targetiranja muslimana od strane ASP".

"Partija koja huška protiv bilo koje manjinske grupe nije vrijedna povjerenja. To niko ne razume bolje od nas.", smatra Kar Pfeiffer, austrijski jevrej i novinar koji je kao dijete pobjegao iz Austrije, da bi se vratio po završetku Drugog svjetskog rata.

Pod Stracheovim i Hoferovim vodstvom, ASP je zaista sproveo određene mjere kako bi stranku očistio od antisemita, ali on još uvijek cvjeta na njenim marginama, smatraju kritičari. Koliko dugo će još tako biti, teško je procijeniti, ali vjerovatno ne još dugo. Činjenica da je desnica otkrila novu ljubav prema Jevrejima, zasnovanu na zajedničkom neprijatelju, može biti dovoljna da ugasi posljednji žar antisemitizma.


(TBT/WP)