"POTKOPAVANJE DEMOKRATIJE" Chomsky: Evropska unija će se TRAGIČNO RASPASTI

02.12.2016. u 11:26

EVROPA

Američki lingvista i filozof Noam Chomsky smatra će uspon desnice i stavova protiv establišmenta kao rezultat neuspjele neoliberalne politike u Evropi vjerovatno dovesti do kraha Evropske unije, što bi, kako ocjenjuje, bio "tragičan razvoj događaja."


FOTO:  Chomsky (EPA)

On je, u intervjuu za "RT", rekao da kandidatkinja francuske krajnje desnice za predsjednika države Marine Le Pen, koja navija za referendum o članstvu Francuske u EU, ima velike izglede da pobjedi na predsjedničkim izborima 2017. i pokrene inicijativu za takozvani Fregzit.

Chomsky, također, smatra da Njemačka nije ta koja bi pokrenula raspad Unije jer, kako kaže, ona ima koristi od tog bloka.

- Kada bi se Unija raspala, to bi bio tragičan razvoj događaja - ocjenio je on.

Chomsky objašnjava da je neuspjela neoliberalna politika prošle generacije uticala na ovako veliki porast popularnosti desničarskih stranaka.

Ti programi su osmišljeni na način da dovedu stagnacije i čak propadanja velikog dijela stanovništva. Također su teško potkopali demokratiju, što je čak očitije u Evropi nego u SAD - kaže Chomsky.

Prema njegovim riječima, rezultat tih procesa je to što su ljudi gnjevni, razočarani, sa srušenim nadama u budućnost.

Iako hvali evropske integracije kao jedno od "najvećih dostignuća u periodu poslije Drugog svjetskog rata", Chomsky ističe da je ta struktura postala praktično nefunkcionalna.

- Uspostavljanje jedinstvene valute bez odgovarajuće političke strukture je recept za propast - kaže on, dodajući da "ne postoje mehanizmi koji bi omogućili da bogati sektori pomažu siromašnim u teškim vremenima u EU".

Američki filozof i lingvista se osvrnuo i na program novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trumpa, rekavši da ga ne smatra "antiestablišmentskim kandidatom", imajući u vidu i to da je za ministra finansija odabrao čovjeka koji dolazi iz bankarske grupacije GS.


(TBT)