BAĆUŠKE SA VEHABIJAMA! Rama: Rusi i islamisti šire uticaj na Balkanu

01.12.2016. u 10:20

REGIONAL

Rusija i islamski militaristi mogli bi da prošire svoj uticaj na balkanske narode ukoliko ih EU ne primi u zajednicu, rekao je albanski premijer Edi Rama


FOTO: Rama (Tanjug)

Osim toga, Rama je u intervjuu njemačkom dnevniku "Frankfurter Allemagne Cajtung" rekao da je u interesu EU da primi i balkanske države.

"Ako želimo sigurnu i stabilnu EU i Evropu, nije dobro da postoje propusti. Ne treba zaboraviti da postoje i drugi i treći igrači, koji igraju svoje igre i koji bi mogli da profitiraju ako EU u ovom dijelu Evrope ostavi vakuum. Govorim o Rusiji, ali i o radikalnom Islamu", rekao je Rama.

Prema njegovim riječima Albanija će nastaviti da napreduje na putu ka EU, ali je izrazio sumnju u sposobnost EU da primi nove članice.

"Ne radi se o tome koliko je to nama potrebno, već koliko će EU nastaviti da se razvija. U međuvremenu, mi smo politički u veoma dobroj formi, a EU nije", rekao je Rama.

Kako se navodi, balkanske zemlje se nalaze tačno između Grčke i Mađarske - članica EU.

Hrvatska i Slovenija su se već pridružile NATO alijansi, dok Srbija, Bosna, Makedonija, Crna Gora i Albanija su zemlje kandidatkinje u članstvo EU.

Sve te zemlje su na različitim nivoima napretka na putu ka EU, a Srbija teži da završi taj postupak do 2019. godine.

Međutim primanje novih članica nije više na vrhu liste prioriteta EU.

Diplomate iz regiona su kazale da Rusija pokušava da proširi uticaj na zemlje poput Crne Gore, Srbije, Makedonije i Albanije.


(TBT)