NA TIHOJ VATRI: Evo zašto Rusija ne žuri sa podizanjem sankcija Turskoj

01.12.2016. u 10:20

GEOPOLITIKA

Ne samo da Rusija nije u potpunosti podigla sankcije Turskoj, već izgleda to i ne planira u skorije vrijeme


Foto: Reuters

R. T. Erdogan i V. Putin Već dug niz godina rusko-turski odnosi funkcionišu po principu "ekonomija je ekonomija, politika je politika - ne treba ih miješati". Ova formula je radila do 24. novembra 2015. godine kada je Turska oborila ruski avion iznad granice sa Sirijom.

Odnosi karakterisani i kao "strateško partnerstvo" postali su velikom brzinom otvoreno neprijateljski. Ruski predsjednik Vladimir Putin okarakterisao je obaranje aviona kao "nož u leđa od strane saučensika terorista", a teške riječi popratile su i konkretne mere - ekonomske sankcije.

Premda je Ankaru pogodio efekat ruske reakcije, možda najveću štetu po tursku ekonomiju izazvala su masovna otkazivanja turističkih aranžmana koje su rezervirali ruski građani.

Tek 27. juna ove godine, turski predsjednik Erdogan odlučio je da "pruži ruku pomirenja" Rusiji poslavši pismo izvinjenja Putinu. Dva dana kasnije, lideri su razgovarali telefonom i Putin je obećao da će ubrzo podići sankcije.


U stvarnosti, podignuta je samo zabrana čarter letova u Tursku, a i to je učinjeno tek 28. avgusta, na kraju ljetne sezone kada je većina Rusa već iskoristila godišnji odmor. U oktobru, Putin je podigao zabranu uvoza na nekoliko vrsta voća, ali ipak, brojne druge ozbiljne restrikcije ostale su na snazi, pa je turskim državljanima i dalje zabranjeno da rade u Rusiji, a jako je teško dobiti i turističku vizu.

Ne samo da Rusija nije u potpunosti podigla sankcije, već izgleda to i ne planira u dogledno vrijeme.

Nakon nedavnog sastanka ministara poljoprivrede dvije zemlje, ruski ministar Aleksander Tkačev izjavio je da će sankcije na turski paradajz ostati na snazi još dvije do tri godine kako bi se potakla kompetitivnost domaćih proizvođača.

Zvaničnik ruskog Ministarstva za ekonomski razvoj potvrdilo je pod uslovom anonimnosti za Al Monitor da Moskva ne razmatra bilo kakve hitne planove za podizanje sankcija.

S obzirom da će se tokom sljedećeg mjeseca predsjednici dvije zemlje ponovo sastati, moguće je da će Rusija i Turska pokušati da se vrate "na staro", međutim nove realnosti čine obnovu nekadašnjeg statusa malo vjerovatnom.

Rusija i Turska morat će da pronađu novi način saradnje u kojem će ekonomske potrebe i politički interesi biti izbalansirani novom pragmatičnom vanjskom politikom.


(TBT, Al Monitor)