PAPA RAZOČARAN POLITIČARIMA Pred ateistom Hawkingom pozvao na zajedništvo naučnika i kršćana

30.11.2016. u 12:51

RELIGIJA

Deklarirani ateist, Hawking je od 1986. član Papinske akademije nauka koja okuplja naučnike neovisno o njihovoj vjerskoj opredijeljenosti


FOTO: Franjo, Hawking ( Hina)

Papa Franjo je jučer uputio poziv na obnovu saveza znanstvenika i kršćana suočenih s klimatskim izazovima na koje su se političari oglušili.

Papa je govorio sudionicima naučnog skupa koji je organizirao Vatikan pod nazivom "Nauka i održivost" u prisustvu britanskog astrofizičara Stephena Hawkinga, koji se nakon Pavla VI., Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. sastao i s papom Franjom.

Nauka i kršćanstvo zajedno

"Nikada do sada nije postojala tolika potreba da se nauka stavi u službu nove globalne ekološke ravnoteže", istaknuo je Papa.

"Istovremeno se obnavlja partnerstvo između znanstvenih i kršćanskih zajednica.. usklađenih u njihovim različitim stajalištima prema zajedničkom cilju zaštite našeg zajedničkog doma, ugroženog ekološkim propadanjem i povećanjem siromaštva i društvene isključenosti", dodao je Papa.

"Treba istaknuti slabu reakciju međunarodne politike, uz hvalevrijedne iznimke, kada se radi o konkretnoj želji postizanja zajedničkog blagostanja", rekao je i kritizirao podređenost politike tehnologiji i financijama.

"Na naučnicima, koji rade nezavisno o političkim, privrednim i ideološkim interesima, je zadaća da izgrade model za suočavanje s krizama klimatskih promjena i njihovim društvenim posljedicama", naglasio je papa Franjo.


(TBT, Hina)