ISPOVIJEST "USKRSLOG" GENERALA : Četiri zemlje hoće da razore Siriju, a Evropa će zažaliti: Pustila je VUKA u svoje dvorište

29.11.2016. u 05:33

GLOBAL

Za generala Džamila Hasana tvrdilo se da je mrtav, ali on je dao intervju britanskom "Independentu" u kojem žali što ustanak u Siriji nije brutalno ugušen u svom nastanku. Ne događa vam se svaki dan da sjedite oči u oči sa zapovjednikom najmoćnije, najnemilosrdnije i zastrašujuće sigurnosne agencije u cijeloj Siriji


FOTO: (Reuters)

Sam spomen obavještajne službe sirijskog vazduhoplovstva dovoljan je da utiša svaki razgovor. Iako se za generala Džamila Hasaba tvrdilo da je mrtav, Robert Fisk, reporter "Independenta", uvjerio se da je ovaj 63-godišnjak i te kako živ.

- Za zapadne medije sam ratni zločinac. Stoga nisam siguran da će vaš članak o meni Independent da objavi. Spreman sam, čak i pod prijetnjom da me izvedu pred Sud za ratne zločine, da nastavim svoj rad. Jer Sirija zaslužuje žrtvu - rekao mu je general Hasan.

Svoju slavu ipak malo preuveličava, navodi list, jer nijedan sud za ratne zločine nije zatražio njegovo hapšenje. Ali ga je EU osudila zbog „učestvovanja u represiji protiv građanske pobune“ u Siriji 2011, nametnuvši mu zabranu putovanja i zamrzavanje njegovih finansijskih sredstava.

I američko Ministarstvo finansija mu je nametnulo sankcije nakon tvrdnji da je njegova obavještajna služba ubila najmanje 43 demonstranta u aprilu 2011. godine.

Razgovor s Hasanom trajao je tri sata i pritom je nekoliko puta iskazao lojalnost predsjedniku Bašaru al-Asadu te utvrdio da je nemilosrdnija reakcija na prve naznake revolucije u Siriji 2011. godine mogla uništiti naoružanu opoziciju režimu.

Novinar "Independenta" opisuje da su pred Hasanovom kancelarijom izvješene četiri zastave, jedna sirijska i tri ruske. Za Hasana nema sumnje u to ko je kriv za sirijsku tragediju.

- Zapadna zavjera protiv Sirije. Najprije Izrael, glava zmije i svi koji podupiru njihove politike, zajedno s arapskim režimima koje predvodi Saudijska Arabija. Ne govorim o saudijskom narodu, nego o kralju i kraljevskoj porodici, toj sebičnoj i narcisoidnoj porodici koja ima vrlo prljav stav prema arapskom narodu, posebno prema zemljama poput Sirije koja ima mladog, vrlo inteligentnog vođu koji zna što su interesi njegovog naroda, čak i interese cijelog arapskog sveta - kaže Hasan, dodajući da Izraelce i "te prljave vladare arapskog naroda" ne zanimaju ovi stavovi, već oni treba izvršitelje njihovih planova jer znaju da je snaga Sirije u njenom jedinstvu.

- Velika Britanija, Francuska, Amerika, Izrael i Saudijci su odlučili da podjele Siriju iako imaju vrlo različite interese. Vjerujem da će evropski narodi imati najviše štete ako se Sirija raspadne. Amerikanci i Evropljani su poput pastira koji pusti vuka u svoj dom. Taj vuk će mu vjerovatno pojesti sve kokoške i ovce - kaže Hasan koji je zagovornik brutalnog gušenja pobuna.

Da se to učinilo u početku ove revolucije, kao što se učinilo u Hami 1982, ne bi bilo tolikog krvoprolića. Usporedio je to s  kineskim brutalnim gušenjem studentskih demonstracija 1989, kojima su htjeli da promjene Kinu.

- Da kineske vlasti nisu to okončale na taj način, gdje bi Kina bila danas - kaže Hasan, prenosi britanski list.


(TBT)