STEPENICE ZA NEBO: U Indiji se gradi najviši hram

28.11.2016. u 05:12

RELIGIJA

Čitav kompleks posvećen je Krišni, a nakon gradnje bit će okružen hiljada kvadratnih metara šume kako bi se vjerno preslikale legendarne šume Braja, okolnog regiona


Foto: Wikipedija

Vrindavan Čandrodaja Mandir 220 metara, više od sedamdeset spratova, a sve posvećeno religiji. Baš to je hinduski hram Vrindavan Čandrodaja Mandir čija gradnja je nedavno počela u Indiji. Nakon dovršetka bit će veći od bazilike Svetog Petra u Vatikanu, a trebao bi da se prostire na više od 20.000 metara kvadratnih.

Indijski dizajneri InGenious Studio zajedno sa konzultantom Thorntonom Tomasinijem izradili su nacrte za taj višenamjenski vjerski objekt. Osim centralnog religijskog oblakodera i kulturnog centra, kompleks će sadržavati i tematski park. "U tematskom parku smjestit ćemo standardne vožnje, posebne svjetlosne efekte i lasere kako bi smo posjetiteljima dali maksimalan užitak", rekao je za CNN Narasimhan Das, šef projekta gradnje.

Gradnja je već počela u omanjem gradu tek desetak kilometara od mitskog rodnog mjesta hinduskog božanstva Krišne. Zgrada vjerskog i kulturnog centra imat će sedamdesetak spratova, a posebna pažnja je posvećena otpornosti na potrese. Sama zgrada izgledom pomalo podsjeća na svemirski brod, a posebnu pažnju privlači svojom nekarakterističnom plavom bojom.

Poseban lift voziće posjetioce do vrha zgrade gdje ih čeka vidikovac sa kojeg će pogled pucati na okolna mjesta. Da putovanje ne bi bilo dosadno, posjetioci će moći uživati u projekciji filma o historija svemira kako je zabilježena u vedskoj literaturi. Čitav kompleks posvećen je Krišni, a nakon gradnje bit će okružen hiljada kvadratnih metara šume kako bi se vjerno preslikale legendarne šume Braja, okolnog regiona.

Oko kompleksa nestaće i stambene zgrade i vile, a njihovom prodajom finansiraće se gradnja samog kompleksa. Graditelji očekuju da će gradnja koštati oko 40 miliona dolara. Trenutno se buše temelji duboki gotovo 60 metara koji bi trebali usidriti čitav projekt. "Bit će ukupno 511 stubova koje ćemo dovršiti do mart iduće godine", rekao je Das.


(TBT, Express.hr)