REFERENDUM O NATO-u, DA! Komšić: Ali, ne može jedan dio BiH svojim odlučivanjem donositi odluku koja važi za cijelu zemlju!

25.11.2016. u 09:40

POLITIKA

„Kada govorimo o ulasku BiH u NATO onda se može organizirati referendum na teritoriji cijele BiH, naravno ako Parlament države donese takvu odluku“, izjavio je Komšić


FOTO: Komšić (Agencije)

Za najavu boračkih organizacija iz manjeg bh. entiteta o raspisivanju referenduma na kojem bi se građani izjašnjavali o vojnoj imovini, a što bi ujedno bilo i odgovor RS da li želi ili ne BiH u NATO Savezu, Željko Komšić, državni zastupnik i predsjednik DF kaže da za takvo što nema ni osnova niti imaju prava na to.

- Pitanje se tiče cijele BiH i svih nas, pa se može govoriti samo o pravu na referendum svih građana BiH a ne o pravu jednog dijela zemlje ili dijela građana. Ne može jedan dio BiH svojim odlučivanjem donositi odluku koja važi za cijelu zemlju, kaže Komšić za Patriju i dodaje:

- Kada govorimo o ulasku BiH u NATO onda se može organizirati referendum na teritoriji cijele BiH, naravno ako Parlament države donese takvu odluku. Posebne zakonske odredbe o takvom načinu izjašnjavanja ne postoje ali, kao što rekoh, Parlamentarna skupština BiH ima mogućnost da donese takvu odluku, pa čak i poseban zakon o referendumu ili referendumima, napominje Komšić.

Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih lica smatra da je za RS neprihvatljivo da se 23 perspektivne vojne lokacije na području ovog entiteta uknjiže na Ministarstvo odbrane BiH. Ističu da je vrijednost samo jedne od 23 lokacije koliko košta organiziranje referenduma.

Eventualno referendumsko pitanje glasilo bi: „Da li ste za to da se 23 perspektivne vojne lokacije na području RS uknjiže na Ministarstvo odbrane BiH“.

Ovaj potez boračkih udruženja dolazi nakon višemjesečne kampanje lidera SNSD-a Milorada Dodika koji je svako malo najavljivao organiziranje referenduma u RS o NATO-u.

U tom kontekstu treba posmatrati i izjavu člana Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Borislava Bojića koji je jučer poručio da se RS neće odreći svoje vojne imovine, a kada je riječ o ulasku BiH u NATO bio je više nego jasan:

- Pitanje ulaska u NATO bez Srbije za srpski narod je potpuno neprihvatljivo!

Prijedlog boračkih udruženja iz RS danas je podržala očekivano i premijerka Željka Cvijanović.


(TBT)