NIJE SAMO STAROST: Četiri razloga zašto sijedimo

23.11.2016. u 12:41

LIFESTYLE

Ako vidite da rano sijedite a da to nije bio slučaj u vašoj porodici obavezno posjetite doktora


FOTO: ( Profimedia)

Prije ili kasnije naša kosa će početi da sijedi, a prve sijede možda dobijamo već u 30-tim godinama. Tajming možda zavisi i od rase - bijelci ranije sijede od afrikanaca.

Jedan od razloga je i genetika - sijedite u vrijeme kada su i vaši roditelji počeli da dobijaju bijele vlasi. Ako krenete ranije možda ima još neki uzrok svemu tome. Evo nekih:

Stres

Stručnjaci se spore da li stres može da uzrokuje sijede vlasi, ali mnogi misle da postoji veza. U 2013. Njujorški univerzitet je objavio studiju po kojoj su miševi dobili sijede vlasi zbog stresa.

Mada nema mnogo dokaza ove teorije ima puno anegdota koje je potvrđuju.

Imate zdravstveni problem

U rijetkim slučajevima sijeda kosa je vezana sa zdravstvenim poremećajem - npr . problemima sa tiroidnom žlijezdom. Autoimune bolesti koje napadaju kosu i kožu poput vitiliga također su jedan od uzročnika.

Manjak vitamina

Konkretno vitamina B12, a do toga može doći jer ste vegan ili vegetarijanac ili uzimate kontraceptivne pilule. Ako je ovo uzrok sijedih vlasi onda je to povezano sa vrstom anemije, jer vaš organizam na uzima dovoljno vitamina B12.

Pušač ste

Pušenje može veoma da naškodi vašoj koži i kosi. Postoji istraživanje koje povezuje pušenje i sijede kose. Kad vidite pušače vidite da oni imaju naboranu kožu.

Ako vidite da rano sijedite a da to nije bio slučaj u vašoj porodici obavezno posjetite doktora.


(TBT)