ZAMETENI U MRAČNIM VJETROVIMA KOMUNIZMA Svjedočenje kako se Kur'an tajno učio u SSSR-u

23.11.2016. u 02:33

RELIGIJA

95-godišnji musliman iz Rusije pojasnio je kako je ruska ulema (muslimanski učenjaci) učila Kur'an u danima komunizma.

FOTO: (public)

95-godišnji musliman iz Rusije pojasnio je kako je ruska ulema (muslimanski učenjaci) učila Kur'an u danima komunizma. Kada su počele egzekucije i ugnjetavanje muslimana, on je imao 25 godina i proživio je cijeli taj period.

Pojašnjava: „Gradili smo velike kuće sa otvorenim predsobljem u sredini. Sa svih njegovih strana smo gradili sobe s izolacijom. Tu su bila i tajna vrata koja su iz predsoblja vodila u ove sobe gdje smo na vidjelo izlagali boce pića. Stavljali smo portrete Lenjina i drugih, televizor i druge neprimjerene predmete blizu zida gdje su bila smještena tajna vrata.

Kad god bi policija došla pretražiti kuću, ne bi pronašli ništa. Primijetili bi boce pića i pretpostavili da su uvjerenja i ideologije stanara u skladu s njihovim. Odlazili su, zadovoljni, ali obmanuti onim što su vidjeli. Nisu ni slutili da su na samo nekoliko metara od alkohola sjedila nedužna djeca koja su učila Kur'an. Zaključavali smo se u te sobe na 6 mjeseci i učili naše najmlađe kako učiti Kur'an. Podučavali smo ih i hadisima iz Buharijeve Zbirke. Van tih prostorija, mračni vjetrovi komunizma su neumorno puhali, ali unutra, učile su se i pamtile riječi Allaha i Njegovog Poslanika (s.a.v.s.).“

Neka Allah nagradi ulemu za njihove neuporedive žrtve i posvećenost očuvanju islama u područjima gdje su se provodile opresija i nepravda. Njihov nemjerljivi doprinos trebao bi nadahnuti muslimane da ostanu odani islamskom učenju u teškim vremenima.


(TBT,W.B.)