KAD SE STRATEŠKI PARTNERI ZAVITLAVAJU Izetbegović : Nema razgovora o promjeni Ustava u narednih pola godine

22.11.2016. u 07:44

POLITIKA

Ustavne promjene također, smatra predsjednik SDA, neće biti uvjet koji će utjecati na mišljenje Evropske komisije o članstvu naše zemlje u Evropskoj uniji


FOTO: Izetbegović (Faktor.ba)

Pitanje ustavnih reformi, odnosno provedba presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“, neće biti razmatrane u bliskoj budućnosti

Stav je to predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, koji je u razgovoru za Faktor potvrdio da će prioritet u odnosu na ustavne reforme imati pitanja koja imaju direktan utjecaj na životni standard građana u BiH.

- Dok se ne krene iz ovog trenutačnog zastoja, dok se Reformska agenda bitno ne pomakne, dok je bitnije ne implementiramo, te napravimo bitan iskorak u izgradnji infrastrukture u Federaciji i BiH, SDA neće razgovarati o ustavnim reformama jer nam one mogu odvući fokus i energiju na nešto na čemu smo do sada znali izgubiti vrijeme, doći u konflikte, zastoje. Prvo moramo riješiti stvari za koje bi svi trebali biti zainteresirani, a to je svakodnevni život ljudi, zapošljavanje, ekonomska obnova, izgradnja infrastrukture i tako dalje, a tek onda te reforme i teška pitanja. To je vjerovatno tek za nekih pola godine do godinu dana – kazao je Izetbegović za Faktor.

Ustavne promjene također, smatra predsjednik SDA, neće biti uvjet koji će utjecati na mišljenje Evropske komisije o članstvu naše zemlje u Evropskoj uniji.

- Oni više ne insistiraju u Evropskoj uniji na rješavanju pitanja „Sejdić-Finci“ i mislim da mi imamo još nekih godinu i po dana da to riješimo. Sigurno u sljedećih pola godine o tome nećemo razgovarati, dok se ovi procesi ne pokrenu. To je stav SDA i bez toga je uzaludno pokušavati nešto uraditi. Hoćemo da vidimo da je koalicija valjano profunkcionisala, da stvari idu naprijed, da se Reformska agenda implementira, da se gradi na sve strane i da onda krenemo u ta teška pitanja –poručio je Izetbegović.


(TBT, Faktor.ba)