ŽRTVOVANJE VUČIĆU! BNV: Vučić stavio Zukorlića iznad zakona

22.11.2016. u 04:59

REGIONAL

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) osudilo je danas izjave premijera Aleksandra Vučića o nelegalnom objektu bivšeg muftije Muamera Zukorlića u Novom Pazaru i optužilo ga da je tako člana svoje vladajuće koalicije javno stavio iznad zakona


FOTO: Ugljanin (Agencije)

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) osudilo je danas izjave premijera Aleksandra Vučića o nelegalnom objektu bivšeg muftije Muamera Zukorlića u Novom Pazaru i optužilo ga da je tako člana svoje vladajuće koalicije javno stavio iznad zakona.

U saopštenju BNV se navodi da je Vučić tako usmeno, preko medija, davao naloge pravosudnim organima i policiji da ne ruše taj objekat i time narušio vladavinu prava i sistem pravne države.

"Davanjem usmenih instrukcija preko medija Vučić je još jednom potvrdio da u Srbiji ne funkcioniše nezavisno i slobodno pravosuđe. BNV također izražava protest zbog činjenice da je Aleksandar Vučić člana svoje vladajuće koalicije takozvanog 'muftiju Zukorlića' javno stavio iznad zakona, čime je srušio princip jednakosti pred zakonom", navodi se u saopštenju.

BNV smatra da je Vučić, na taj način, kao premijer pozvao na bezakonje i divlju gradnju, čime se, kako se navodi, "nastavlja urbicid u sredinama gdje žive Bošnjaci".

Premijer Vučić ranije je izjavio da neće da ruši nelegalno izgrađenu imovinu u centru Novog Pazara bivšeg muftije i predsjednika skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Muamera Zukorlića, jer ne želi da rizikuje sukob sa 5.000 ljudi, koliko očekuje da bi Zukorlić mogao da izvede na ulice, već da će pokušati da se to riješi razgovorom i mirnim putem.


(TBT)