KAKO U HRVATSKOJ, TAKO I U BOSNI! Puhovski: Izbori u SDP-u su nepojmljiva sramota, ta stranka ne bi trebala ni postojati

21.11.2016. u 06:02

REGIONAL

"Jučerašnji izbori u SDP-u su poraz demokratije i nepojmljiva sramota; žalosno je da jedna stranka ima manju izlaznost članova i članica nego nacionalni izbori općeg biračkog tijela, takva stranka ne bi trebala postojati", prvi je dojam političkog analitičara Žarka Puhovskog o jučer održanom prvom krugu izbora za predsjednika SDP-a


FOTO: Puhovski (FaH)

"Jučerašnji izbori u SDP-u su poraz demokratije i nepojmljiva sramota; žalosno je da jedna stranka ima manju izlaznost članova i članica nego nacionalni izbori općeg biračkog tijela, takva stranka ne bi trebala postojati", prvi je dojam političkog analitičara Žarka Puhovskog o jučer održanom prvom krugu izbora za predsjednika SDP-a.

"Ovo je travestija demokratije, vode se principom 'što više kandidata pa ću ja lakše pobijediti' i ni jedna kandidatkinja nije dobila više od jedan posto. Unutarnja demokratija u stranci ne postoji, u sadržajnom smislu svi su isti", kaže nam Puhovski.

Bernardić je u uvjerljivom vodstvu, dojam je našeg sagovornika. Ako Ostojič želi pobijediti, treba mobilizirati koaliciju onih koji ne žele Bernardića te značajno povećati izlaznost, ukazati im da je SDP ugrožen dolaskom Bernardića.

Bernardić fantazira da će biti gradonačelnik i želi SDP-om vladati iz centra Zagreba

"Nedopustivo je da predsjednik bilo koje strake, a pogotovo SDP-a koji je druga stranka u Hrvatskoj, ne zna bi li radije bio nasljednik Zorana Milanovića ili Milana Bandića. To je ključni Bernardićev problem; Picula je otpisan jer je mislio stranku voditi iz Bruxellesa, a Bernardić to želi iz centra Zagreba."

"Za jednu stranku nije dobro da njen predsjednik fantazira da želi biti gradonačelnik", poentira Puhovski i dodaje da Bernardić ima jako male šanse za pobjedu na lokalnim izborima te da "Bernardić fantazira da može biti gradonačelnik."

Bernardić je SDP-ov Plenković. Kako se smatra da je Plenković dobar za HDZ, misli se i da bi zgodan, pristojan, umiven Bernardić bio dobar za SDP, smatra Puhovski te kaže da SDP-u ipak treba drugačiji kandidat. "Kad stranka nije na vlast, treba se zaoštravati stavove i udarati jače, a Bernardić želi biti uglađen i fin."

"Iako je ključni problem Ranka Ostojića što ga se i dalje previše vezuje uz Milanovića koji je oštetio stranku, Bernardić je socijaldemokrat podjednako kao i Milanović, dakle jako malo, a u političkim pogledima su prilično slični", završava naš sagovornik svoju analizu izbora u Socijaldemokratskoj partiji.


(TBT, Index.hr)