KREŠO USTAŠAMA PREŠ’O Zubak: Da nije bilo Herceg Bosne, Hrvati ne bi u BiH danas bili politički subjekt

19.11.2016. u 11:45

POLITIKA

Predsjednik Predsjedničkog vijeća Hrvatske republike Herceg Bosne Krešimir Zubak izjavio je u intervju Večernjem listu kako je Hrvatska zajednica Herceg Bosna nastala iz nužne potrebe za Hrvate u BiH, u kontekstu raspada bivše države i same pozicije BiH u to vrijeme


FOTO: Zubak (Agencije)

Kada su srpske snage, potpomognute tzv. JNA, izvršile nasilje i agresiju na hrvatski narod u BiH, a vlada BiH nije ga mogla zaštititi jer se nije za obranu pripremila, Hrvati su samoorganiziranjem postrojbi i u tijeku obrane utemeljivali hrvatske zajednice Posavina, Herceg Bosna, Središnja Bosna, Usora i Vrhbosna. Bili su to dramatični dani kako za BiH tako i za Hrvate koji žive u njoj. Predsjednik Predsjedničkog vijeća Hrvatske republike Herceg Bosne Krešimir Zubak izjavio je u intervju Večernjem listu kako je Hrvatska zajednica Herceg Bosna nastala iz nužne potrebe za Hrvate u BiH, u kontekstu raspada bivše države i same pozicije BiH u to vrijeme.

-Kada kažem da je nastala iz nužde, prvenstveno se mora voditi računa o tome da tadašnje strukture vlasti u BiH nisu imale jasno definiranu politiku, jasan odnos prema svim događanjima i bilo je jako nužno da se Hrvati kao narod samoorganiziraju. Osobno, tada nisam u tome sudjelovao, ali u potpunosti se slažem da je to bilo ispravno. Naime, kada su počela vojna djelovanja, bilo je potpuno jasno da vlasti u BiH nemaju adekvatan odgovor na agresiju koja se dogodila. Eklatantan primjer i dokaz toj tvrdnji je i izjava bivšeg predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića kako to nije njihov rat u vrijeme kada su vojne i paravojne strukture JNA napale i sravnile hrvatsko selo Ravno. Dakle, u takvim uvjetima bilo je nužno da se Hrvati samoorganiziraju. Nastala je HZ HB kao jedan oblik narodne samouprave i samoobrane, vojne i političke. Smatram kako, da se nismo tako organizirali, danas ne bismo bili politički subjekt u BiH. HZ HB je funkcionirao sve do ustroja HR HB, kazao je Zubak.

Upitan može li se govoriti da službeno Sarajevo nije imalo uopće nikakav suverenitet nad unutarnjim prostorom u BiH, Zubak je odgovorio:

– Kada sam rekao da strukture vlasti nisu imale adekvatan odgovor na događanja, dijelom sam mislio upravo i na to. Strukture vlasti su bile u najvećem dijelu razorene, područja gdje su Srbi bili većina nisu prihvaćala BiH kao državu. Iz Beograda su vršeni snažni politički pritisci, isto tako i vojni. Željelo se da BiH ostane u okviru neke krnje Jugoslavije. U takvom stanju odnosa tadašnje vlasti BiH nisu imale potpunu kontrolu nad njezinim teritorijem, kazao je.


(TBT, HMS)