PIŠEM BOSANČICOM Zulfikarpašić: Sa studentima smo izumrloj bosančici udahnuli novi život

19.11.2016. u 07:19

KULTURA

Knjiga poručuje kako smo oduvijek zajedno živjeli na ovim prostorima i da imamo zajedničku historiju. Pojedinci to zloupotrebljavaju i koriste kako bi našli faktor razjedinjenja


FOTO: Zulfikarpašić (Faktor.ba)

Knjiga “Pišem ti bosančicom”, koja je finalni proizvod istoimenog projekta, promovirana je preksinoć u galeriji “Collegium Artisticum”. Tim povodom razgovarali smo s našom poznatom umjetnicom, dizajnericom i profesoricom na Akademiji likovnih umjetnosti BiH Amrom Zulfikarpašić, koja je osmislila cijeli projekt i priredila knjigu. Kazala nam je kako se u širem smislu bave istraživanjem naslijeđa u oblasti rukopisne umjetnosti i upotrebe pisma, kao i historijatom pisma bosančica.

Put zajedništva

- Knjiga govori o zanimljivom bosanskom pismu, izumrlom sredinom prošlog stoljeća, koje sadrži posebnu varijantu ćirilice s primjesama glagoljice i latinice. Posebnost našeg pisma je u tome što nosi određenu poruku - da na zajedničkoj prošlosti možemo graditi budućnost. Inače, poruka knjige jeste da smo uvijek živjeli na ovim prostorima zajedno i da imamo zajedničku historiju. Nažalost, pojedini ljudi to zloupotrebljavaju i koriste kako bi našli neki faktor razjedinjenja - ističe Zulfikarpašić.

Dodaje kako i ona pokušava održati studente na putu zajedništva. Predaje studentima iz Sarajeva, Banje Luke, Trebinja, Širokog Brijega i Cetinja (Crna Gora), a želi ih pobliže upoznati s bosančicom kako bi oni pokušali na svoj način oživjeti ovo pismo.

- Iz toga je proizašlo oko 120 radova koji su ukoričeni u knjigu. Pokazujemo ljudima koliko je to pismo likovno i lijepo. Naravno, svjesni smo da se bosančica ne može oživjeti u smislu povratka u svakodnevnu upotrebu, ali se sigurno može upotrebljavati grafički, naprimjer, u naslovima. Studenti su mi pomogli da izumrloj bosančici udahnemo novi život. Mladi ljudi, nažalost, ne znaju da se u proteklih nekoliko stoljeća na ovim prostorima pisalo u više sistema pisama pod utjecajem Istoka i Zapada. Ovo što sada zovemo bosančicom, nazivaju i starom ćirilicom, hrvatskom ćirilicom... Bosančica je sretno pismo, svi je žele za sebe - napominje.

Prebrodili probleme

Također, Zulfikarpašić ističe kako su za vrijeme rada na projektu imali nekih problema.

- Tokom projekta oni koji su inače borci iz prvih redova za razjedinjavanje, kako BiH tako i naroda na ovim prostorima, pravili su nam probleme, koje smo uspjeli prebroditi. Ponosna sam što knjiga iz oblasti grafičkog dizajna predočava historijat našeg pisma uz objašnjenje geografske rasprostranjenosti, morfoloških osobina i nekih pojavnih oblika pisma koje je bilo rasprostranjeno na teritoriji široj od današnje BiH - za kraj nam je kazala profesorica.

Valja podsjetiti da je projekat realiziralo Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBIH) u okviru “Dijaloga za budućnost”, koji su implementirali UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu s Predsjedništvom BiH.

Posebna pažnja posvećena spomenicima i dokumentima

Djelo “Pišem ti bosančicom” priredile su prof. mr. Amra Zulfikarpašić i prof. dr. Lejla Nakaš, koje su detaljno opisale bosančicu, njeno ime i porijeklo. Posebna pažnja posvećena je i spomenicima, stećcima, poveljama i pravnim aktima napisanim ovim pismom. Osim toga, napravljen je prikaz bosančice kod Hrvata, bh. Srba i Bošnjaka, a predstavljeni su i radovi studenata poslani na konkurs pod nazivom “Pišem ti bosančicom”.

- Prijatelj mi je rekao 'Upalila si još jednu zvijezdu na Gutenbergovom nebu'. To je veliki kompliment i nadam se da će i drugi tako vidjeti ovu knjigu - istakla je Zulfikarpašić.

Dio knjige profesorice Lejle Nakaš čine dva naučna rada pod nazivom “Bosančica kao varijetet ćirilične minuskule” i “Hrvatsko-bosanska ćirilična korespondencija 16. i 17. stoljeća”.

Nakaš je na promociji naglasila značaj približavanja bosančice mladim ljudima, koji je mogu sačuvati od zaborava.


(TBT, Faktor.ba)