DYLAN IMA 'DRUGE OBAVEZE': Ne dolazi na dodjelu Nobelove nagrade

17.11.2016. u 09:52

KULTURA

Nakon što je Akademija probala s njim da stupi u kontakt, slavni američki kantautor se tek nakon petog pokušaja javio sekretarici Švedske akademije Sari Danius


FOTO: (Profimedia)

Švedska akademija objavila je da Bob Dylan neće doći na dodjelu Nobelove nagrade u Stokholmu jer ima "druge obaveze", javlja AFP. "Švedska Akademija je primila pismo Boba Dylana u kojem je objasnio da neće uspjeti da nađe vremena u decembru kako bi došao da primi Nobelovu nagradu za književnost", poručuju iz Akademije.

Otkako je proglašen dobitnikom Nobelove nagrade za književnost, vrijedne 900 hiljada dolara, Dylan je prilično izignorisao cijelu stvar. Nakon što je Akademija probala s njim da stupi u kontakt, slavni američki kantautor se tek nakon petog pokušaja javio sekretarici Švedske akademije Sari Danius.

Rekao joj da je jako počašćen nagradom i da ga je "ostavila bez riječi" kao i da će doći na dodjelu. Danius je rekla i kako se nada da će Dylan na ceremoniji održati kraći govor ili čak otpjevati neku od svojih pjesama, ali to se očito neće dogoditi. Akademija je 75-godišnjem Dylanu nagradu uručila zbog "stvaranja novih poetskih izraza unutar velike američke tradicije pjesama", što je izazvalo kontroverze.

Dylan je napravio revoluciju s američkom popularnom muzikom pjesmama poput "Blowin' in the Wind", "The Times They Are A-Changin'", "Subterranean Homesick Blues" i "Like a Rolling Stone", ali mnogi su se pitali da li se to može smatrati književnošću. Drugi kritičari su se žalili da je Švedska akademija propustila priliku isticanja nekih manje poznatih umjetnika.

Čak su i neki članovi Akademije otvoreno kritikovali Dylana, a njegovu prvotnu ćutnju o dobitku nagrade su nazvali "arogantnom".

Dodjela nagrada održava se 10. decembra svake godine, na godišnjicu smrti Alfreda Nobela. Švedski kralj tada pobjednicima uručuje medalju i diplomu, nakon čega slijedi veliki prijem za 1300 ljudi u stokholmskoj gradskoj skupštini.


(TBT, nedeljnik.rs)