SANJAJU VELIKI IZRAEL?! Izrael se sprema za Trumpovo vrijeme

17.11.2016. u 05:08

GEOPOLITIKA

Vođa Cionističke unije Isaac Herzog objavio je na Facebooku da su Sjedinjene Američke Države „izabrale vođu koji je sveznalice i skeptike naučio da smo sada u novom periodu promjene i smjene starih rukovodećih elita!“

FOTO: (AFP)

Politička scena u Izraelu reagirala je iznenađujućim oduševljenjem na šokantnu pobjedu Donalda Trumpa prošle sedmice. Iako je slavlje izraelske desnice bilo za očekivati, pojedinci iz stranaka centra i ljevice su također uzbuđeno dočekali novoizabranog predsjednika. Vođa Cionističke unije Isaac Herzog, čovjek čija bi nedavna ostvarenja u ulozi opozicijskog  vođe učinila da čak i Hillary Clinton izgleda poput političke pobjednice, objavio je na Facebooku da su Sjedinjene Američke Države „izabrale vođu koji je sveznalice i skeptike naučio da smo sada u novom periodu promjene i smjene starih rukovodećih elita!“

Drugi izraelski političari su također brzo reagirali. Najzanimljiviji među njima je, možda, ministar obrazovanja Naftali Bennett, vođa desničarske stranke Židovski dom, koji je pozvao premijera Benyamina Netanyahua da iskoristi rijetku priliku i odmah objavi da Izrael povlači svoju podršku dvodržavnom rješenju. „Ovo je vizija novoizabranog predsjednika iz njegove kampanje“, kazao je Bennett, čija stranka zastupa interese doseljenika – kolonizatora u vladi i Knesetu (izraelskom parlamentu). „Ovo bi trebao biti naš put. Značajan, jednostavan i jasan. Vrijeme Palestinske države je prošlo.“

Drugi političari desnice skoro su došli u stanje ekstaze nakon što je Trump dao riječ da će konačno premjestiti američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem, što su mnogi njegovi republikanski prethodnici obećavali ali nikad konkretizirali. Zamjenik ministra vanjskih poslova Tzipi Hotovely kazao je da je Trump u poziciji „kreiranja historije“ ako napravi ovaj potez. Njegovi novi izraelski entuzijasti prosto su ignorirali medijske navode o njegovim očitim mahanama te snažnoj podršci anti-semitizmu i rasizmu u zadnjim mjesecima pred izbore.

Netanyahu je reagirao opreznije. Dugogodišnji sljedbenik američke politike s dubokim vezama s republikanskom hijerarhijom – ponekad opisivan kao „republikanski senator iz Jerusalema“ – izraelski premijer je odbijao predvidjeti pobjednika na izborima kada su ga ljetos pitali o tome i kada je izgledalo da Clinton uživa znatnu prednost. Netanyahu je brzo nazvao Trumpa nakon pobjede – i postao jedan od prvih vođa koji su to učinili – ali o njihovom razgovoru ne zna se mnogo. Istina da su neke od Trumpovih  izjava tokom kampanje djelovale kao inspirirane karakterističnim opaskama izraelske vlade – ali Netanyahu, četverostruki pobjednik na izborima u Izraelu, ima dovoljno iskustva da zna razliku između obećanja iz kampanje i komplicirane stvarnosti u Ovalnom uredu.

Već postoje naznake da se Trump prilagođava toj kompliciranoj stvarnosti. U intervjuu koji je za vikend dao „Wall Street Journalu“, izrazio je nadu da može posredovati u mirovnom sporazumu između Izraela i Palestinaca, nazivajući ga „ultimativnim sporazumom“. Iako je Bennet možda razočaran što Trump nije istupio silovitim napadom na ideju Palestinske države, Netanyahu vjerovatno nije bio iznenađen.

Premijer Izraela daleko više radi na poboljšanju američko-izraelske koordinacije oko Irana – i Netanyahu i Trump žestoko su kritizirali Obaminu administraciju zbog nuklearnog sporazuma – i pridobijanju Trumpa za suradnju u blokadi pro-palestinske inicijative i rezolucije u Vijeću sigurnosti UN-a.

Ali je možda najhitnije strateško pitanje za Izrael prisustvo ruskih vojnih snaga u Siriji. Angažiranje dviju eskadrila i sofisticiranih protuzračnih sistema u sjevernoj Siriji značajno je ograničilo sposobnosti izraelske ofanzive na njegovom sjevernom frontu. Izraelski zvaničnici smatraju da je od ključne važnosti mogućnost djelovanja vazdušnih snaga iznad Sirije kako bi ciljale konvoje koji krijumčare oružje Hezbollahu i spriječile potencijalne napade na domaćem frontu.

Kako bi spriječio eskalaciju, Netanyahu je istakao važnost susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom četiri puta u manje od godinu dana. Ali ako Trump krene ka pomirenju s Putinom, to bi predstavljalo veliko ostvarenje za režim sirijskog predjsednika Bashara al-Assada – i definitivno loše vijesti za Izrael, imamo li u vidu Assadov savez sa Iranom i Hezbollahom.

Bliski istok je sada jedno veliko minsko polje gdje će svaki američki potez dovesti do velikih zaključaka. Izraelski zvaničnici su privatno izrazili razočaranje nedostatkom ozbiljne reakcije SAD-a na brutalnu rusku vazdušnu kampanju u sirijskom gradu Alepu, a svaku pobjedu iranskog saveza vide kao poraz Izraela. Nadaju se da će Trump zauzeti stroži stav prema iranskim akcijama u regiji te da će poboljšati odnose Washingtona s režimom egipatskog predsjednika Abdela Fattaha al-Sisija, koji je postao jedan od ključnih regionalnih saveznika Izraela.

Njihova druga preokupacija tiče se američke pomoći Izraelu. U septembru su dvije države potpisale Memorandum o razumijevanju koji Izraelu obećava nevjerovatnih $38 mlrd. vojne pomoći u narednih deset godina. Opet, teško je znati Trumpov stav oko ovog pitanja. Uprkos njegovog iskazanoj podršci Izraelu, novoizabrani predsjednik je tokom svoje kampanje također izjavio da bi Izrael trebao plaćati američku pomoć.

Trumpova vanjska politika je, naravno, još uvijek misterija. Sa sigurnošću možemo tvrditi da analitičari u Nacionalnom vijeću za sigurnost Izraela i ministarstvu vanjskih poslova još uvijek pokušavaju doznati namjere njegove administracije. Kako je u petak javio „Haaretz“, ministarstvo vanjskih poslova vjerovalo da će Trump biti manje uključen u Bliski istok od predsjednika Baracka Obame. Nekoliko sati kasnije, Trump je ostavio suprotan utisak u intervjuu za „Wall Street Journal“. Izraelski desničarski zastupnici su euforični zbog rezultata američkih izbora, ali, po svemu sudeći, njihov premijer zna bolje. Put koji predstoji još je uvijek neizvjestan.


(TBT, FP, Prevela Jasmina Drljević)