MINSTARSTVO IZRIČITO O DIVLJOJ GRADNJI Čardak DONA ZUKORLEONEA se mora srušiti!

17.11.2016. u 05:08

REGIONAL

Sudbina objekta u centru Novog Pazara koji već dva mjeseca Muamer Zukorlić divlje gradi je rušenje, tvrde u Ministarstvu građevinarstva


FOTO: Zukorlić (RAS)

Zbog čega policija neće ili ne smije da uđe u "carstvo Mešihata Islamske zajednice", čiji je Zukorlić predsjednik, u Ulici Rifata Burdževića 1 i spriječi, zajedno sa Građevinskom inspekcijom, nelegalnu gradnju, znaju samo u policiji.

Međutim, dan pošto je "Blic" objavio tekst pod naslovom "Zukorlić jači od države" u MUP-u su odlučili da ignorišu medijska pitanja, baš kao što to već dva mjeseca čine sa zahtjevima Građevinske inspekcije u Novom Pazaru. Ipak, reagovalo je Ministarstvo građevinarstva.

- Utvrdili smo da za radove investitor nije nikada podnosio zahtjev za izdavanje lokacijskih uslova niti građevinske dozvole. Imajući u vidu da su radovi započeti poslije stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju objekata, oni ne mogu biti ni predmet ozakonjenja. Dakle, sudbina objekta je rušenje - tvrde u ovom ministarstvu na čijem je čelu Zorana Mihajlović.

Bez obzira na to, cio slučaj će još jednom biti ispitan.

- Sprovešćemo vanredni inspekcijski nadzor nad radom lokalne Građevinske inspekcije u Novom Pazaru, i pored toga što je uvidom u dostavljenu dokumentaciju gotovo utvđeno da je građevinska inspekcija postupala u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji - ističu u Ministarstvu građevinarstva.

U Građevinskoj inspekciji u Novom Pazaru naglašavaju da su učinili sve što je u njihovoj moći.

- Policiju smo zvali barem deset puta da zatvorimo divlje gradilište, ali nijednom nije izašla na teren. Prosto nam je onemogućeno da sprovedemo zakon. Zatvarali smo gradilište, pisali krivične prijave, pokušali da srušimo nelegalnu gradnju, međutim nailazili smo na otpor radnika i njihovih rukovodilaca. Zbog toga smo i tražili od policije da interveniše - objašnjava Mensur Bulić, načelnik Odjeljenja za inspekcije poslove u Novom Pazaru.

Kako kaže, asistencija policije je u potpunosti izostala.

- Zvali smo ih i da odmah izađu na teren i legitimišu lica koja nas ometaju u radu i da nam pomognu određenog datuma kako bismo srušili nelegalnu gradnju. Dešavalo se da nam ne odgovore na zahtjev, već se samo pojave na terenu. Nije moje da govorim zbog čega policija ne reaguje, ali vrlo je interesantna njihova procjena da se nisu stekli bezbjednosni uslovi za asistenciju - kaže Bulić.

Podsjećanja radi, Zukorlić je spornu zgradu na kojoj trenutno nelegalno gradi oteo prije 10 godina, o čemu se izjasnio i Vrhovni sud 2010. godine, nalažući da se ona vrati pravim vlasnicima. To, međutim, nikada nije realizovano...

Ne može ni policija iz drugog grada

Pošto novopazarska policijska uprava ne reaguje na zahtjeve Građevinske inspekcije, postavlja se pitanje da li u ovom slučaju može da interveniše policija iz nekog drugog grada.

- Svaka institucija ima svoju mjesnu nadležnost, a to znači da mi ne možemo da se obraćamo policiji ili sudu u Kraljevu ili nekom drugom gradu. Ne postoji drugi vid rješenja nego da reaguje lokalna policija, a rješenje građevinske inspekcije ne zastarjeva - naglašava načelnik Mensur Bulić.


(TBT, Blic)