ZUKORLIĆ JAČI OD SRBIJE Đorđević: Zbog snažne podrške koju Zukorlić ima iz inostranstva, država i ne smije ulaziti u jače konflikte s njim

15.11.2016. u 11:34

RELIGIJA

Neprestano toleriranje Zukorlićevog nasilništva, i problemi oko sastava Bošnjačkog nacionalnog savjeta sugeriraju da sadašnjoj vlasti zapravo i odgovara da ima još jedno žarište pomoću koga može proizvoditi strah kod građana


FOTO: Zukorlić (Agencije)

„Niko nije jači od države“ - slavodobitno su poručivali predstavnici vlasti kad su po Beogradu započinjali hajku na snage haosa i bezumlja i hapsili desetine klinaca i navijača. Ali, samo za protekle dvije nedjelje pokazalo da su od ove jadne države i njene još jadnije vlasti jači ne samo domaći tajkuni poput Miškovića i Beka, koji su javno počeli da krše zakon, već da na crtu državi sada uveliko bez straha izlazi i novopazarski muftija Moamer Zukorlić, koji je drsko i otvoreno po ko zna koji put izvrgava ruglu.

Prije nekoliko mjeseci došlo je do sukoba u Novom Pazaru povodom početka izgradnje obdaništa, a povod za posljednji Zukorlićev šou bilo je zakazano izvršenje pravosnažne sudske presude po kojom je zgrada u Novom Pazaru, u kojoj, pored nekoliko kafića i supermarketa, smješten i Fakultet za islamske studije, trebala da dobije novog vlasnika. U navedenoj zgradi je do Drugog svjetskog rata bilo sjedište islamskih ustanova, da bi poslije nacionalizacije i poslije više promjena vlasništva ona 1974. godine prodata prištinskoj „Grmiji" za robnu kuću. Prije pet godina zgrada je prodata kao dio društvenog preduzeća „Uniprom” grupi novopazarskih privrednika, a Islamska zajednica u Srbiji, koju vodi Zukorlić, i koja zgradu bespravno koristi nakon nasilnog upada 2006. godine, smatra da je ta zgrada vakuf i da ne smije da se prodaje.

Poslije pet godina suđenja zgrada je dodeljena privatnicima, a prinudno iseljenje fakulteta je bilo zakazano za četvrtak. Sudski izvršitelji se međutim nisu pojavili, jer je Islamska zajednica u Srbiji saopštila da ne prihvata presudu i ranije najavila da će zgradu braniti ako treba i silom, dok je policija odbila da asistira izvršiteljima. Policija je inače saopštila da se, „zbog ispraćaja hadžija, Kurban-bajrama i mnogo drugih razloga sada neće miješati u ovaj spor“, a kako navode mediji, u no­vo­pa­zar­skom MUP-u se nezvanično može čuti da je odlučeno da se sudska presuda zasada neizvrši, jer postoji opasnost od izbijanja nemira.

Neizvršavanje sudske presude bi pokazalo da se država povukla pred pretnjama i da ona nema ni nema ni snage i volje da sprovo­di sopstvene odluke, što bi imalo dalekosežne teške posljedice.

Iako se već nekoliko dana ranije znalo da prinudnog iseljenja neće biti, zakazanog dana se nekoliko stotina vjernika i službenika IZuS okupilo pred zgradom na poziv Muamera Zukorlića. Nakon što su članovi IZuS „odbranili“ svoje „vlasništvo“, muftija je iskoristio priliku da održi „pobjednički“ miting na kome je ovog puta iznio optužbe na račun Rasima Ljajića, i pohvalio „razumevanje državnih organa i odsustvo sile“, rečima „kako je lepše bez policije“. Zukorlić se takođe zapitao i otkud to da Vlada Srbije sada, pri kraju godine, za Sandžak odobrava 28 miliona eura, i poručio da je to malo, a da će ućutati kada Vlada pošalje milijardu eura.

Muftija je na kraju svog obraćanja zaprijetio i demonstracijama studenata svog fakulteta koji još nije dobio akreditaciju, i time Vladi isporučio još jedan uslov. Ipak, za razliku od septembarskog sukoba oko gradnje obdaništa, kada je atmosfera u Novom Pazaru bila dovedena do usijanja, zbog izostanka policije je ovog puta sve prošlo u miru. Zbog snažne podrške koju Zukorlić ima iz inostranstva, država i ne smije da ulazi u jače konflikte s njim, ali obzirom da sudski izvršitelj nije uručio presudu o iseljenju,sada bi, kako navode mediji, trebalo bi da se podigne krivična prijava za ometanje pravde, odnosno za ometanje sudskog izvršioca u izvršenju presude.

Neizvršavanje sudske presude bi pokazalo da se država povukla pred pretnjama i da ona nema ni nema ni snage i volje da sprovodi sopstvene odluke, što bi imalo dalekosežne teške posljedice. Za očekivati je stoga, ako je u vlasti ostalo i malo razuma i odgovornosti, da će sudska odluka na kraju biti izvršena, bez obzira na Zukorlićeve prijetnje i podršku iz inostranstva. Međutim, neprestano tolerisanje njegovog nasilništva, i problemi oko sastava Bošnjačkog nacionalnog savjeta sugerišu da sadašnjoj vlasti zapravo i odgovara da ima još jedno žarište pomoću koga može da proizvodi strah kod građana. A za treniranje strogoće će se uvijek naći dovoljno Srba i ostalih snaga haosa i bezumlja.


(TBT, Blic Mladen Đorđević)