U ŽIVOM PUSTINJSKOM PIJESKU: Princ zarobio hiljade radnika, ostali bez nade

14.11.2016. u 07:47

BUSINESS

Saudijska Arabija priznala je da duguje milijarde dolara privatnim kompanijama i stranim radnicima


FOTO: Bin Salman (Getty images)

Saudijska Arabija priznala je da duguje milijarde dolara privatnim kompanijama i stranim radnicima.

Ovaj dug nastao je kao posljedica pada prihoda od nafte. Desetine hiljada stranih radnika, uglavnom u građevinskoj industriji već mjesecima čeka zaostale plate.

Saudijsko vijeće za ekonomska pitanja i razvoj, na čijem je čelu princ Mohamed bin Salman, najavilo je kako bi veliki dio dugova trebalo da bude isplaćen sljedeći mjesec. Isplate su odložene zbog pada prihoda od nafte i mjera koje je kraljevstvo preduzelo kako bi smanjilo potrošnju - to je neka vrsta obrazloženja.

Prihodi od nafte pokrivali su skoro 80 osto budžeta Kraljevine. Sada imaju ogromnu rupu u kasi i probleme s likvidnošću.

Najviše je pogođen građevinski sektor. Dvije najveće kompanije u zemlji morale su da otpuste hiljade stranih radnika.

Ono što je dodatni problem jeste da im se duguje i po deset plata, a mnogi ne žele da je se odreknu i ne mogu da se vrate kući jer radne vize obezbjeđuju poslodavci koji opet nemaju sredstava jer im se duguje. To je dovelo do toga da ti radnici ostanu bukvalno zarobljeni. Najviše ih ima iz Indije i Pakistana.

Ni sam ministar finansija ne zna koliko ukupno duguju privatnicima, samo je kratko rekao da se radi o milijardama dolara.

“Svaki dan se trudimo da ispoštujemo hiljade zahtjeve za isplatu”, rekao je.


(TBT)