OVAKO SE METE ISPOD ZELENOG ĆILIMA POD CRVENI TEPIH! Genjac : Nećemo tolerirati one koji svojim istupima ne čuvaju ugled stranke

12.11.2016. u 10:56

POLITIKA

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) na današnjoj sjednici razmatralo je izvještaje svih općinskih, kantonalnih i regionalnih odbora o izbornim rezultatima na proteklim lokalnim izborima


FOTO: Genjac (kilx.ba)

Tim povodom usvojeno je i nekoliko zaključaka koje je medijima prezentovao član Predsjedništva SDA Halid Genjac.

Predsjedništvo SDA je zadužilo kantonalne odbore Stranke da, u roku od 2 mjeseca razriješe općinske izvršne odbore SDA i uvedu povjereništva u općinama u kojima nije zadržana pozicija načelnika općine/grada i u kojima je istovremeno lista SDA osvojila manji broj mandata u odnosu na prethodne lokalne izbore.To se odnosi na općine/gradove Bihać, Bužim, Zenica, Visoko i Kalesija.

Predsjedništvo SDA je zadužilo kantonalne odbore da u roku od dva mjeseca razriješe općinske izvršne odbore SDA u općinama u kojima SDA nije imala i nije osvojila poziciju načelnika općine, a lista SDA je imala značajniji pad u broju osvojenih glasova ili mandata. To se odnosi na općine Ključ i Gračanica.

Kantonalni odbori se obavezuju da u sastav povjereništava u navedenim općinama imenuju isključivo kadrove koji su dali značajan doprinos izbornoj kampanji SDA. Povjereništva u navedenim općinskim organizacijama se obavezuju da nakon završene reevidencije članstva, a najkasnije za šest mjeseci, provedu redovne izbore u svojim općinskim organizacijama.

"Predsjedništvo SDA poziva kadrove SDA u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na svim nivoima da djeluju u skladu sa Statutom, da poštuju odluke organa Stranke i da svojim javnim istupima podržavaju poziciju i čuvaju ugled SDA. Praksa nekih pojedinaca koji nastupaju u suprotnosti sa ovim principima i na štetu Stranke ubuduće neće biti tolerisana", stoji u jednom od zaključaka.


(TBT)