NOVI PAKT PROTIV BOŠNJAKA! Jutarnji list: Preokret u hrvatskoj politici prema BiH, Zagreb u Vučiću vidi novog saveznika

06.11.2016. u 13:15

REGIONAL

Na pitanje misli li zaista da bi Vučić mogao da pomogne u traženju dugotrajnog rješenja situacije u BiH, Jutarnji je dobio "potvrdan odgovor i prilično iscrpnu analizu"


FOTO: Grabar Kitarović, Vučić ( Profimedia)

"U političkom vrhu Hrvatske razmišlja se o velikoj, i sasvim sigurno neočekivanoj novosti kad je riječ o traženju saveznika u politici prema Bosni i Hercegovini. Postoje razmišljanja, naime, da bi srpski premijer Aleksandar Vučić mogao da odigra važnu ulogu u procesu pronalaženja rješenja koje bi osiguralo dva osnovna cilja vlasti u Zagrebu, a to su otvaranje evropske perspektive za BiH i osiguravanje ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda", piše zagrebački Jutarnji list pozivajući se na izvor koji je "već mjesecima snažno angažovana u odnosima između Hrvatske i BiH".

Na pitanje misli li zaista da bi Vučić mogao da pomogne u traženju dugotrajnog rješenja situacije u BiH, Jutarnji je dobio "potvrdan odgovor i prilično iscrpnu analizu".

"Zaključujemo da se ne radi o izdvojenom razmišljanju, nego ozbiljno pripremanoj ideji. No, nepoznato je jesu li o tome već preduzeti kontakti s Beogradom ili tek trebaju da budu", piše Jutarnji.

"Hrvatska želi BiH kao suverenu državu s tri ravnopravna naroda. Rekli smo bez fige u džepu, da ćemo takvoj BiH pomoći u približavanju u EU i NATO-u, među ostalim jer je interes Hrvatske da ima stabilnu državu s kojom imamo dugačku granicu. Ali već prilično dugo u BiH se smanjuju prava hrvatskog naroda, drugi biraju predstavnika Hrvata u Predsjedništvu i svjedočimo trendu koji nije prihvatljiv. Zbog toga je Hrvatska, poslije 15 ili 16 godina, odlučila da voditi ozbiljnu i sistemsku politiku prema BiH, što nekima ne odgovara", ispričao je izvor Jutarnjeg.

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Davor Ivo Stier ovih je dana izjavio da se hrvatske vlasti konsultiraju sa NATO i EU oko optužnica protiv bivših pripadnika HVO-a, koje postaju predmet spora ove države sa vlastima u Sarajevu.

Sagovornik Jutarnjeg kaže da očekuje i puno veću angažiranost SAD poslije formiranja predsjedničke administracije - ali i Srbije. Prema njegovom mišljenju, za razliku od Milorada Dodika, lidera Republike Srpske, Aleksandar Vučić nije zainteresiran za podjelu BiH.

"Vučić je svjestan da međunarodna zajednica ne dopušta podjelu BiH, a i kada bi dozvolila, Dodik bi se brzo pretvorio u problem jer bi stekao status ujedinitelja srpskih teritorija. Nemojte zaboraviti da je Srbija potpisnica Dejtonskog sporazuma, što znači da ima pravo i obavezu da pridonosi miru i izgradnji BiH. Uz to, Vučiću na duži rok ne odgovara ni sadašnja situacija u kojoj se marginaliziraju Hrvati, jer nastaju dva entiteta - srpski i bošnjački - koji su u stanju neprekidnih tenzija. A tenzije u svakom trenutku mogu da buknu u sukob. Zato je i Srbiji interes da Hrvati budu jednakopravni sa Srbima i Bošnjacima i na taj način pridonesu balansu", zaključuje Jutarnji.


(TBT)