SARAJEVSKA BUSINESS KOZA(R)NOSTRA! Kozarić: Islamsko bankarstvo je ekonomsko, a ne religijsko pitanje

03.11.2016. u 04:51

BUSINESS

Dekan Ekonomskog fakulteta Kemal Kozarić podsjetio je da ta visokoškolska ustanova ima master program za islamsko bankarstvo kojim želi afirmirati ovaj način poslovanja


FOTO: Kozarić (Faktor.ba)

Evropsko udruženje za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije (EUIEBIF) u saradnji s Islamic Development Bank (IDB), Centrom za islamsku ekonomiju bankarstvo i finansije Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (CIEBF) i Islamskim institutom za razvoj i istraživanje (IRTI) organiziralo je u Sarajevu 31. oktobra i 1. novembra ove godine, 7. međunarodnu konferenciju o islamskom bankarstvu i finansijama.

U radu konferencije osim domaćih stručanjaka iz ove oblasti učestvovali su i eksperti iz Velike Britanije, Francuske, Malezije, Saudijske Arabije, Sudana i drugih država.

Prema riječima profesora Ekonomskog fakulteta Fikreta Hodžića, cilj je ukazati na superviziju, regulaciju i rizike u islamskom bankarstvu danas.

Poznato je da je islamsko bankarstvo pretrpjelo najmanje štete u vrijeme finansijske krize u svijetu 2007-2008. godine, poslovalo je bez kamata i nije ulazilo u elemente rizičnog ponašanja, naglašava Hodžić koji se nada da će izmjenama zakonske regulative, islamsko bankarstvo kao stabilan koncept dobiti više prostora i u Bosni i Hercegovini, gdje trenutno posluje jedna takva banka.

Dekan Ekonomskog fakulteta Kemal Kozarić podsjetio je da ta visokošklska ustanova ima master program za islamsko bankarstvo kojim želi afirmirati ovaj način poslovanja.

- U javnosti se ponekad stiče pogrešan dojam zbog prefiksa islamsko, ali ovakav način poslovanja je namijenjen svima bez obzira na religijsku pripadnost. Islamsko bankarstvo je ekonomsko pitanje, a ne religijsko - kazao je Kozarić.

On vjeruje da će zaključci sarajevske konferencije sadržavati inicijativu za izmjene zakonske regulative u BiH koje bi omogućile više prostora islamskom konceptu bankarstva, u kojem, naglašava Kozarić, banka i klijent idu zajedno u projekte i skupa snose rizike dok komercijalne banke prenose rizik na klijenta kao „slabiju stranu“ u međusobnom odnosu.

Generalni direktor Bosna Bank Internationala (BBI) u Sarajevu Amer Bukvić naglasio je da je to trenutno jedina islamka banka u BiH, ali on se nada da će se broj banaka s proizvodima islamskog bankarstva povećati u Bosni i Hercegovini i regionu. Ovaj vid poslovanja omogućava i veću konkurenciju na tržištu kapitala, što bi dovelo do kvalitetnijih uvjeta, dodaje Bukvić. Zaključuje da su islamsko bankarstvo i islamske finansije u usponu bez obzira na krizu u svijetu, saopćeno je iz BBI banke.

Inače, BBI banka u saradnji sa Ekonomskim fakultetom u Sarajevu i Univerzitetom Bolton iz Velike Britanije 2013. godine pokrenula je zajednički master program islamskog bankarstva u Sarajevu, a studenti nakon završenog školovanja dobijaju dvije diplome.


(TBT)