'NE MOŽE NAM NIKO NIŠTA': Američki WSJ piše kako je Dodik postao veliko razočaranje Amerike

03.11.2016. u 01:41

POLITIKA

Dominaciju Dodikove stranke potvrdio je i uspjeh na lokalnim izborima u oktobru, a Dodik je pobjedu proslavio paradirajući Banjalukom s harmonikašima i izazivajući Zapad pjesmom ”Ne može nam nitko ništa…”


FOTO: (Agencije)

Dvadeset godina nakon što su Sjedinjene Američke Države isposlovale mir u BiH, vođe koje su se nekada zaklinjale da će izgraditi evropsku demokratiju odbacuju Zapad, piše amerićki ugledni list Wall Street Journal (WSJ).

Političkom scenom u Bosni dominiraju nacionalisti poput Milorada Dodika, koji je podršku Washingtona devedesetih kupio pozivima na mir i obećanjima nacionalnog jedinstva, piše u analizi ovaj list.

Bivša državna sekretarka Madeleine Albright navodno je tada o Dodiku govorila kao o “dašku svježeg vazduha”.

Ovih dana, piše WSJ, međutim Dodik je glavna prepreka reformama koje BiH mora da prođe kako bi ušla u EU i NATO.

”Odbijam da budem njihov pokusni kunić. Prošlo je vrijeme kada bi Evropa i Amerika nešto rekle, a to bi odmah bilo prihvaćeno”, citirali su Dodika.

WSJ piše da su takve izjave veliko razočarenje za američke zvaničnike, posebno jer dolaze iz zemlje koja je bila značajan američki pokušaj "izgradnje nacije”.

Amerikanci žele da EU završi posao ujedinjavanja BiH u jedinstvenu multietničku naciju. Prošlog mjeseca EU je formalno Bosni dala status kandidata za ulazak, ali s obzirom na Brexit i druge probleme s kojima se EU suočava u posljednje vreme, u Bosni se mnogi boje da, dok oni dođu na red, EU više neće ni postojati.

Dodik, piše WSJ,  dovodi u pitanje ulazak BiH u EU. Istovremeno, u potpunosti se okrenuo protiv jedinstva BiH i otvoreno prijeti referendumom o nezavisnosti Republike Srpske.

Dominaciju Dodikove stranke potvrdio je i uspjeh na lokalnim izborima u oktobru, a Dodik je pobjedu proslavio paradirajući Banjalukom s harmonikašima i izazivajući Zapad pjesmom ”Ne može nam nitko ništa…”, i to piše WSJ.

Dodik nije jedini lider koji odbacuje zapadnjačku viziju BiH. Vladajuće strukture u Federaciji približili su se Turskoj i nevoljno prihvataju reforme koje im nameće EU. Američki zvaničnici ipak tvrde kako BiH nije izgubljena za Zapad.

Evropski zvaničnici tvrde da Dodikova retorika neće spriječiti ulazak Bosne u EU.

”Ako građani izaberu nacionaliste, onda su izabrali nacionaliste. Nećemo dopustiti da nas to spriječi. Ionako imamo puno nacionalista na vlasti u zemljama EU”, kaže Lars Gunnar Wigemark, specijalni predstavnik EU u BiH.

Kasnih devedesetih, piše WSJ, Washington je ovlaštenjima iz Daytonskog sporazuma pomogao Dodiku da postane premijer Republike Srpske, ali nakon što je njegova stranka poražena na izborima 2000, okrenuo se protiv jedinstva s Bošnjacima i veza sa Zapadom. Od kada "propovijeda" srpski nacionalizam, nije izgubio izbore.

”Bio je nada Zapada. Sada gradi svoje carstvo i Zapad bi trebalo da razmisli da ga skine s vlasti”, rekao je Valentin Inzko, visoki predstavnik za BiH, a piše WSJ.


(TBT)