KRIVA MUNARA: Minaret Harput Ulu džamije ima veći nagib od tornja u Pizzi

02.11.2016. u 00:20

KULTURA

Ugao pod kojim se naginje minaret džamije iz 11. stoljeća u blizini grada Elaziga, na istoku Turske, zainteresirao je javnost zbog sličnosti sa poznatim krivim tornjem u Pizi


FOTO: (Wikipedia)

Ugao pod kojim se naginje minaret džamije iz 11. stoljeća u blizini grada Elaziga, na istoku Turske, zainteresirao je javnost zbog sličnosti sa poznatim krivim tornjem u Pizi.

Minaret od crvene opeke Harput Ulu džamije u Alayapraku se trenutno naginje 6.8 stepeni od perpendikulara – 1.3 stepena više od trenutnog ugla tornja u Pizi koji, prema podacima organizacije koja se bavi očuvanjem mjesta Svjetske baštine u sjevorozapadnoj Italiji, iznosi 5.5 stepeni.

Džamija iz Seldžučkog perioda – prva sa otvorenim dvorištem – izgrađena je 1157. od strane kralja Fahrettina Karaaslana iz dinastije Artquid koja je u 11. i 12. stoljeću vladala tim podnebljem.

Sedamnaest godina kasnije izgrađen je toranj u Pizi, zvonik gradske katedrale.

Iako nije privukao toliko pažnje kao toranj u Pizi, ovaj minaret već godinama privlači posjetioce u Elazig.

„Inklinometrom se posljednje dvije godine četiri puta na dan mjeri nagib,“ rekao je Ismail Aytac, historičar tursko-islamske umjetnosti na obližnjem Firat univerzitetu.

„Finalni rezultati su pokazali da trenutni nagib iznosi 6.8. Dvogodišnje mjerenje je također pokazalo da se ugao nagiba minareta nije promijenio u posljednje dvije godine.“

„Pretpostavljamo da je do nagiba došlo zbog pomjeranja u zemlji i zemljotresa.“


(TBT)