TRESLA SE GORA RODIO SE MIŠ: Tako to biva kad miševi koaliciju vode; SDA odlučila sačuvati koaliciju sa SBB-om!

01.11.2016. u 14:54

POLITIKA

Upravo je okončana sjednica Kolegija SDA na kojoj su razmatrana aktuelna pitanja u državi, a među njima i odnos s koalicionim partnerom SBB-om, nakon svjedočenja lidera ove partije Fahrudina Radončića na suđenju Naseru Keljmendiju na Kosovu


FOTO: (klix)

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović obratio se večeras medijima, te govorio u vezi sa svjedočenjem predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića u slučaju koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija.

Kolegij SDA je posljednje izjave Fahrudina Radončića na sudu u Prištini najoštrije osudio. Unatoč tome, Kolegij SDA smatra da bi bošnjačka koalicija SDA-SBB trebala opstati bez obzira na odnose Radončić-Izetbegović, naravno, ako lideri obje stranke imaju snage izdići državni i nacionalni interes iznad vlastitih frustracija i odnosa - kazao je Izetbegović.

Dodao je da će SDA uložiti trud i strpljenje da koalicija opstane, ali da neće ostati nijemi ni dužni kad se izreknu neistine o SDA, a naročito neistine o rahmetli Aliji Izetbegoviću.

- Kada je u pitanju tvrdnja da iza ubistva Ramiza Delalića stoji neka bošnjačka državna mafija, u takvu tvrdnju može povjerovati samo dio neupućenog građanstva, ali sud sigurno ne, jer sud vjeruje samo činjenicama koje je utvrdio na profesionalan i propisan način. Neka mafija je sigurno imala razlog da ukloni Ramiza Delalića, a koja je to mafija i koji je razlog, doznat ćemo kad Sud u Prištini izrekne presudu. Nije fer i nije ljudski praviti "intervjue" sa mrtvim Ramizom Delalićem i na bazi takvog "intervjua" optuživati mrtvog Aliju Izetbegovića - kazao je predsjednik SDA.

Na današnjoj sjednici Kolegija Stranke demokratske akcije bilo je govora i o odnosima SDA sa HDZ-om, presudi Sejdić-Finci kao i o izborima u Stocu i Srebrenici za koje SDA traži da se ponove.

SDA podržava Apelaciju Ustavnom sudu BiH koju je podnio nezavisni kandidat Ćamil Duraković, a kako je kazao Izetbegović, očekuju da Ustavni sud BiH poništi te izbore.

"Kolegij SDA zahtijeva od CIK-a da donese odluku o poništavanju izbora u Stocu i odluku da se ponove, a oni koji se tome budu protivili zloupotrijebit će položaj i što predstavlja krivično djelo", kazao je Izetbegović na press konferenciji nakon sjednice Kolegija SDA.

Pored ovoga govora je bilo i trenutnoj politici koju vodi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik te kako ona predstavlja prijetnju za region.

"Čin veličanja osuđenih ratnih zločinaca Narodne skupštine RS-a, nedavni referendum, prijetnje građanima Bijeljine da glasaju za SNSD; sve je to užasavajuća poruka za povratnike u RS i vrijeđanje žrtava te predstavlja prijetnju za region", kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Naglasio je kako je na Kolegiju zaključeno kako su odnosi SDA sa HDZ-om zadovoljavajući, ali kako bi ipak trebali biti iskreniji i bolji. Naglasio je i kako Hrvati u BiH nisu ugroženi te kako su zastupljeni na svim nivoima vlasti.

Kada je u pitanju apelacija Sejdić-Finci, Izetbegović je rekao kako je to jedina promjena Ustava koju su u toku mandatnog perioda spremni uraditi, ali da je prioritet ipak rješavanje pitanja Mostara i Stoca.

"Do kraja ovog mandata bavit ćemo se isključivo borbom protiv korupcije, jačanjem vladavine prava i drugih pitanja od životnog značaja za građane", dodao je Izetbegović.


(TBT)