RADONČIĆ ZAVRŠIO SVJEDOČENJE Radončić: Žele mi se osvetiti i politički me ukloniti

01.11.2016. u 05:04

TEME

"Kao ministar sigurnosti, zato što sam osigurao da državni tužitelji dobiju bolju zaštitu kad im je ta mafija prijetila i radi se o jednoj osveti iza koje stoji politički motiv da me se politički ukloni, ne samo za ove izbore već zauvijek iz bh. politike", ustvrdio je Radončić


FOTO: Keljmendi, Radončić (public)

Posljednji dan svjedočenja političara i medijskog mogula iz BiH Fahrudina Radončića u slučaju optužbe protiv Nasera Keljmendija, Radončić je porekao bilo kakvu vezu sa ubistvom sarajevskog kriminalca Ramiza Delalića, za šta je optužen Keljmendi, te potvrdio navode odbrane da Keljmendi nema nikakve veze sa ubistvom Delalića. Radončić također nije htio da govori više o tome ko stoji iza "bošnjačke državne mafije", nakon brojnih reakcija u BiH zbog ove njegove tvrdnje. Radončić više neće svjedočiti u ovom slučaju.

Fahrudin Radončić završio je svjedočenje pred Osnovnim sudom u Prištini. Novinarima je na kraju svjedočenja kazao je da je u skladu sa zakonom i zakletvom govorio samo istinu, te da se branio od izjava članova "zločinačkih organizacija koje su osuđeni na po stotinjak godina zatvora", a koje je on "naljutio zato što su mediji objektivno informirali."

"Kao ministar sigurnosti, zato što sam osigurao da državni tužitelji dobiju bolju zaštitu kad im je ta mafija prijetila i radi se o jednoj osveti iza koje stoji politički motiv da me se politički ukloni, ne samo za ove izbore već zauvijek iz bh. politike", ustvrdio je Radončić.

Naveo je da je davao precizne odgovore, te da "kada ste nevini nemate čega da se bojite".

"Moja je obaveza da govorim istinu, a o političkim posljedicama ćemo razgovarati na miru. Mene je neko u jednom politički motiviranom hapšenju htio da natjera da raspustim koliciju Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB). Ja sam taj pritvor potpuno dostojanstveno odležao. Nisam dozvolilo da se pocijepa bošnjački politički faktor, tako da i na njih apelujem da neke činjenice ili istine, ma koliko god oni mislil da nisu, ne utiču na način brzih odluka. U svakom slučaju, koalicija je stabilna što se tiče gospodina Izetbegovića i mene. Ja sam to već davno rekao, naši odnosi su isključivo službeni, a najvažnije je da stranke koaliraju", naveo je Radončić.

Mada je predsjednik SDA BiH Bakir Izetbegović nakon Radončićevih tvrdnji sa suđenja o "bošnjačkoj mafiji" poručio da njegova stranka neće ostati nijema na "neistine o SDA, a naročito o Aliji Izetbegoviću", Radončić je u Prištini na kraju svjedočenja rekao kako odnos unutar koalicije SDA - SBB nema veze sa ovim procesom.

Ministarska podrška hapšenja

Posljednji dan Radončićevog svjedočenja inače je završio unakrsnim ispitivanjem odbrane, na kraju kojeg se Radončić složio sa konstatacijom branioca Nasera Keljmendija, advokata Besnika Beriše, da je Keljmendi "kolateralna šteta u svoj ovoj zbrci" u kojoj se "Radončić i njegovi politički protivnici nalaze dugi niz godina i da on (Keljmendi) nema nikakve veze sa ubistvom Delalića ili bilo kakvim delima iz optužnice". Na tu je konstataciju Radončić odgovorio sa kratko "da".

Sudija se obratila Radončiću i upitala ga da li njegova saznanja da je "bošnjačka državna mafija" odgovorna za ubistvo dolaze na osnovu analiza medijskih članaka, što je Radončić potvrdio, dodajući na to i Delalićeve intervjue. Sudija je zatražila te tekstove i Radončić ih je predao.

Na pitanje tužioca da li je obavijestio policiju o bilo kakvom dokazu koji za koji on zna u vezi sa ubistvom, Radončić je rekao da su "o ovom ubistvu govorili bivši agenti tajne policije na koje su izvršeni atentati, a da je policija radila na tome bez da se iko miješa u tome". Radončić je odgovorio da to zna jer su mediji naveli da kantonalno tužilaštvo vodi istragu o onome što je Delalić rekao.

Fahrudin Radončić optužio je predsjedavajućeg Saveta ministara BiH Denis Zvizdić da u njemu "video političkog rivala kojeg treba diskreditirati i to pokušavaju godinama"

Fahrudin Radončić optužio je predsjedavajućeg Saveta ministara BiH Denis Zvizdić da u njemu "video političkog rivala kojeg treba diskreditirati i to pokušavaju godinama"

Na upit tužioca da li se vodi aktivna istraga protiv bošnjačke državne mafije, Radončić je odgovorio da ne zna šta radi državno tužilaštvo "osim što Dubravko Čampara (tužilac Tužilaštva BiH op.a.) pokušava da skrene istragu na Keljmendija, mene ili nekog drugog". Na pitanje sudije zašto tako misli, Radončić je rekao da "na dan kada je predao kandidaturu za predsjedništvo, Hughes je pročitao optužnicu u Prištini koja je možda bila koincidencija".

"Gospodin Čampara je dobio kaznu visokog tužilačkog veća zato što se miješa u ovom slučaju. Njegov brat je ministar unutrašnjih poslova, drugi bliski rođak je trenutno državni premijer, Denis Zvizdić, on je u meni video političkog rivala kojeg treba diskreditirati, i to pokušavaju godinama", odgovorio je Radončić.

Radončić je na konstataciju sudije potvrdio da ono što Čampara radi ima političku pozadinu, te da se miješa u slučaju protiv njega u BiH, iako nije uključen u to, kao i da je dao instrukcije svjedokinji Azri Sarić kako da svjedoči protiv njega.

Strah od "kompliciranja političkih prilika u BiH"

Na pitanje tužioca da li zna imena osoba odgovornih za ubistvo Delalića, Radončić je odgovorio da je kao ministar sigurnosti o tome govorio u državnom parlamentu.

"Sve ovo što me pita tužilac mogao me je pitati u Sarajevu, a ne da me proglasi nepostojećim ministrom", rekao je i dodao da su sva imena objavljena u bosanskim medijima i da se trebaju potražiti. I pored insistiranja sudije, Radončić nije htio da odgovori na to pitanje.

"Nakon mog svjedočenja u petak, Stranka demokratske akcije (SDA) s kojom sam u koaliciji je objavila težak pamflet protiv mene i rekli su da će danas vidjeti kakve će mjere donijeti zbog mog svjedočenja. Ne želim da svojim odgovorima, koji za mene nisu relevantni, kompliciram političke prilike u BiH", odgovorio je Radončić.

Na pitanje tužioca da li se ikada kandidirao kao protukandidat Bakira Izetbegovića za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Radončić je odgovorio da su dva puta bili rivali i da je dva puta Izetbegović tijesno pobijedio.


(TBT, RSE)