DODIK JE IGRAČ ZAPADA! Kissinger: Bosnu treba podijeliti na tri dijela

31.10.2016. u 14:46

ANALITIKA

Kissingerova dugoročna strategija za podjelu Bosne se očito ostvaruje. Nikad nije bliža ostvarenju. To je dugoročni projekt na koji bošnjačka politika nema pravog odgovora


FOTO: Kissinger, Karaganov (Agencije)

Na vijest da je Henry Kissinger postao član Ruske akademije nauka reagirali su mnogi svjetski analitičari. On je bio jedan od najvažnijih političara u međunarodnoj politici Sjedinjenih Država u periodu od 1969. do 1977. godine. Obavljao je funkciju Državnog sekretara za vrijeme vlada Richarda Nixona i Geralda Forda. U jednom intervjuu (2010.g)  Kissinger je izjavio da bi Bosnu trebalo podijeliti na tri dijela koja bi se potom trebala pripojiti susjednim zemljama.

- Ne postoji nešto što se zove bosanski jezik. Sama Bosna je administrativna jedinica koja ima tri grupe ljudi: Srbe, Hrvate i Bošnjake, umjetno kreirane iz bivše Jugoslavije koje su zapadnjačke diplomate besmisleno smatrale „državom“, rekao je Kissinger.

Kissinger smatra da bi se muslimanima u Bosni trebao dati dio zemlje koji bi oni zvali 'državom', dok bi većinske skupine Srba i Hrvata u Bosni trebale ili napraviti svoje države ili pripojiti se Srbiji, odnosno Hrvatskoj.

Prema njegovom mišljenju, to bi bilo optimalno rješenje koje bi zadovoljilo sve tri grupe u Bosni. Kissingerova dugoročna strategija za podjelu Bosne se očito ostvaruje. Nikad nije bliža ostvarenju. To je dugoročni projekt na koji bošnjačka politika nema pravog odgovora. Ta strategija je razlog, izvor i uporište Dodikove bahatosti, jer zna da ima podršku Zapada.

Političke tenzije u zadnjih nekoliko mjeseci koje svjedočimo u BiH, samo su odraz te dugoročne strategije.

Državnici Kissingerovog kalibra odumiru. On je veoma uvažen u Rusiji, a Dr. Sergey Karaganov, najozbiljniji ruski ekspert za geopolitiku i geostrategiju Rusije, i donedavni savjetnik Vladimira Putina, moglo bi se reci, student je Henrija Kissingera.

Putinov vanjskopolitički guru, Sergey Karaganov  član je Councila on Foreign Relations i Trilateralne komisije, zajedno sa Kissingerom. Stoga je Kissinger uvažen u Rusiji, a Dr. Sergey Karaganov, najozbiljniji ruski ekspert za geopolitiku i geostrategiju Rusije, i donedavni savjetnik Vladimira Putina, moglo bi se reci, student je Henryja Kissingera

Ono što je posebno zanimljivo je to što su Izrael, Turska i Rusija, nedavno, sklopili jedan važan savez, čije bi se posljedice tek kasnije mogle loše odraziti po Bosnu.


(TBT, N.L.)