KRITIKA ČISTOG SANDŽAČKOG (ZUL)UMA Na njihovim fakultetima studenti diplomiraju dok pojedete ćevape ili mantije

28.10.2016. u 09:29

KULTURA

Zanimljivo je da su vlasnici univerziteta u BiH koji imaju „imidž mufitijinog univerziteta“ na kojima se do diploma dolazi „dok se pojedu ćevapi“, također Sandžaklije


FOTO: Zukorlić, Ganić, Jusufranić (public)

Javnost u Novom Pazaru iznenadila je vijest da je Nacionalni savjet za visoko obrazovanje Srbije odbio akreditaciju 16 od 17 studijskih programa na Internacionalnom univerzitetu, koji u ovom gradu zovu i "muftijinim univerzitetom".

Također agencije prenose vijesti iz kojih se vidi da Srbija uvodi red u turske škole. Zanimljivo je da su vlasnici univerziteta u BiH koji imaju „imidž mufitijinog univerziteta“ na kojima se do diploma dolazi „dok se pojedu ćevapi“ također Sandžaklije. Najlošiji imidž ima fakultet Bime Jusufranića u Travniku, a u posljednje vrijeme sve češće upada u afere i univerzitet Ejupa Ganića. Sva trojica, Bimo, Ganić i Zukorlić su stekli enormno bogatstvo i žive u skupocjenim vilama. Slike njihovih vila su objavljivali mediji.

Bilo da se radi o fakultetima u Srbiji ili BiH, na ovim univerzitetima se skoro sto procentno školuju Bošnjaci. 

Zato se vjerovalo da je akreditacija "gotova stvar" kada je osnivač ove visokoškolske ustanove Muamer Zukorlić postao narodni poslanik i dio vladajuće većine. Poslije nove odluke Nacionalnog savjeta za visoko obrazovanje, Zukorlić je najavio žalbu Upravnom sudu. On je u saopćenju za javnost ocijenio da je odluka "sprega korupcije, monopola i šovinizma".

Muamer Zukorlić tvrdi da je laž da je neko na toj visokoškolskoj ustanovi magistrirao i doktorirao za mjesec i po dana. "Tačno je da pojedini profesori predaju na više departmana, što je zakonski nesporno kada su u pitanju zajednički predmeti (kao što su strani jezici), raskorak između Zakona o boravku stranaca i pravila KAPK ne može biti adut protiv Univerziteta, a činjenica da su brojni profesori ovog Univerziteta doktorirali upravo ovdje ne može biti valjan argument za odbijanje akreditacije, jer ni KAPK ni Nacionalni savjet nisu nadležni za odlučivanje o validnosti diploma", navodi Zukorlić.


(TBT)