CIONISTIČKA TAPIJA NA GRAD?! Izrael objavio najstariji “hebrejski” spomen Jeruzalema

28.10.2016. u 02:05

CIVILIZACIJA

Izraelski arheolozi u srijedu su predstavili tekst iz 7. stoljeća prije Krista koji sadrži najstarije spominjanje Jeruzalema na hebrejskom jeziku izvan Biblije, što je dužnosnicima poslužilo kao dokaz židovskih veza tim gradom


FOTO: (public)

Izraelski arheolozi u srijedu su predstavili tekst iz 7. stoljeća prije Krista koji sadrži najstarije spominjanje Jeruzalema na hebrejskom jeziku izvan Biblije, što je dužnosnicima poslužilo kao dokaz židovskih veza tim gradom.

“Za izraelsku arheologiju, to je prvo spominjanje grada Jeruzalema na hebrejskom jeziku izvan Novog Zavjeta”, rekao je Amir Ganor iz uprave za arheologiju na predstavljanju teksta u Jeruzalemu.

Dužnosnici kažu da je papirus, pronađen kod Mrtvog mora, oduzet krijumčarima nakon duge istrage.

Tekst dokazuje da su “židovi bili u gradu prije 2700 godina”, istaknuo je Ganor.

Dodao je da je vrijeme objave dokumenta, koje se poklapa sa sporom Izraela i UNESCO-a, čista slučajnost i da se samo čekao završetak istrage.

UNESCO-vo Izvršno vijeće je 18. oktobra donijelo rezoluciju o istočnom Jeruzalemu (palestinski dio grada) radi zaštite palestinske kulturne baštine u kojoj se niječe hiljaduljetna povezanost židova i grada. Izrael je odmah prekinuo saradnju s tom UN-ovom agencijom.

Ministar kulture Miri Regev proglasio je otkriće “dokazom da je Jeruzalem oduvijek bio i da će zauvijek ostati vječni grad židovskog naroda”.

Izrael je ljut što se u rezoluciji UNESCO-a sveto mjesto u gradu naziva samo muslimanskim imenom, Al-Aqsa ili Al-Haram al-Sharif.

Židovi ga nazivaju Brdo hrama i smatraju ga najsvetijim mjestom judaizma.


(TBT, Hina)