ČIM PREUZME PREDSJEDNIŠTVO IDE U SREBRENICU! Ivanić: Bošnjački političari se boje dobrih odnosa sa Srbijom, jer onda neće biti dobri Bošnjaci

27.10.2016. u 07:27

POLITIKA

- Volio bih da evropski put ponovno postane prioritet Bosne i Hercegovine i da se stvari ponovno vrate u onu pozitivnu orijentaciju koju smo imali na početku mandata, odnosno da se bavimo budućnošću, a ne prošlošću iako nisam siguran da ću u tome uspjeti. Zašto? Zato što to ne zavisi samo od mene, rekao je u intervjuu za Anadoliju Mladen Ivanić, član kolektivnog šefa države uoči preuzimanja predsjedavanja Predsjedništvom Bosne i Hercegovine narednog mjeseca


FOTO: Ivanić (AA)

To će biti inače drugo preuzimanje osmomjesečnim predsjedavanjem Predsjedništva BiH Mladena Ivanića koji je ulogu predsjedavajućeg imao odmah nakon konstituisanja aktuelnog saziva Predsjedništva BiH.

- U prvom mandatu predsjedavanja, u prvih osam mjeseci, bio je napravljen ozbiljan iskorak sa izjavom Predsjedništva BiH o evropskom putu BiH. Bio je praktično ratifikovan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i pokrenut evropski put što je bilo mislim jako značajno, rekao je Ivanić.

Previše emocija

Svoj skepticizam da bi se u narednom periodu mogao napraviti sličan iskorak Ivanić temelji na tome, kako kaže, što se u posljednjih godinu dana desilo puno negativnih stvari koje su proizvele sukobe. On navodi da se to dešavalo oko suštinski beznačajnih stvari oko kojih, kako tvrdi, apsolutno nije trebalo da bude sukoba, kao što je popis stanovništva u BiH.

- Na kraju se pokazalo da je tih 200.000 osoba bilo neispravno. Umjesto da smo sami rekli, da smo te ljude uključili u ukupne građane, ali da ih nismo tu tretirali, mi smo napravili grešku, odnosno napravljena je greška mimo moje volje. Ali, eto po mišljenju Eurostata nije toliko velika, pa po njihovom mišljenju može se prihvatiti ovaj popis. Nije trebalo sva ova gužva oko Dana RS-a kada je jasno da na takvim stvarima ne može biti pobjednika niti može biti onih koji će pristati da se ukine 9. januar. Tako da je tu sve skupa napravljen jedan nepotreban politički bućkuriš koji je proizveo vrlo negativnu atmosferu i neće biti lako sada te stvari vratiti nazad. Previše se emocija probudilo, smatra Ivanić.

Ako bude bilo podrške od ostala dva člana Predsjedništva BiH, kaže Ivanić, misli da onda može biti pozitivnih pomaka.

- Ja ću pokušati, ali za razliku od onoga kada sam bio vrlo optimističan na početku mandata ovaj put ne želim da budem lažno optimističan. Mislim da politički uslovi nisu povoljni da stvari idu u tom pravcu, stava je Ivanić.

Kaže kako će biti vrlo zanimljivo vidjeti kako će se stvari oko popisa na kraju završiti.

- Nadam se da naši sukobi neće proizvoditi sukobe kada je u pitanju odgovor na pitanja iz Upitnika Evropske komisije. Odgovore će davati različiti nivoi vlasti. Nadam se samo da će to sve skupa na kraju biti usklađeno i da se to neko nepotrebno naguravanje unutar BiH neće događati i na ovim stvarima. Mislim da mi imamo birokratiju koja, ne mogu reći da je potpuno spremna, ali mislim da ima dovoljno ljudi u okviru birokratske strukture koja treba da pripremi odgovor na ta pitanja. Jako puno zemalja, susjednih zemalja članica EU, koje su prošle te stvari su nam se ponudile da pomognu u pripremanju adekvatnih odgovora. I ja se nadam da će Direkcija za evropske integracije BiH i nadležne institucije tu ponudu iskoristiti. Treba nam to. Koliko god mislimo da znamo sve, ne znamo. A, ja sam ipak, kada je u pitanju taj formalni dio optimističan. Mislim da ćemo u nekom periodu od godinu dana ili kraće uspjeti to definisati. Ali, odgovori nisu uslov za dobivanje statusa kandidata. Jedan od bitnih uslova jeste opšti politički imidž, ističe Ivanić.

Dodikova korist

- Ako se ponovno reafirmišu stvari tipa Dan RS-a, pa onda referendum, da li neko hoće da izbriše 200.000 građana BiH, na silu uguravanje tih ljudi, ako takva vrsta politike ostane nisam optimista i nećemo dobiti status kandidata. Ako se vratimo politici iz prve godine funkcionisanja Predsjedništva BiH onda mislim da ćemo dobiti jer i Evropi treba produktivna priča, a BiH bi mogla biti produktivna priča i ne traži se od nas puno. To je tako malo, to je samo malo odricanje od politike prošlosti i okretanje budućnosti. To je tako mali pomak u toleranciji, tako mali pomak da se bude tolerantniji nego što se bilo posljednjih nekoliko mjeseci, poručuje Ivanić.

Kao što vidimo, zaključuje Ivanić, i nakon lokalnih izbora sve što je rađeno maltene koristilo je Miloradu Dodiku, predsjedniku RS-a.

- Ne vidim da je baš Bakir Izetbegović imao veliku korist od ovih poteza koje je napravio i SDA čak mislim da su oni gubitnici. Stara logika idem ja jednog, onda će taj drugi mene izgleda da je i ovaj put uspjela u RS, ali vidim da nije u FBiH, smatra Ivanić.

Problemi sa Srbijom

On očekuje da će normalna saradnja sa Hrvatskom biti nastavljena. Sa Crnom Gorom, ističe Ivanić, nikada nije bilo problema. Sa njima je BiH, navodi, napravila Sporazum o granici, prvi u regionu, što smatra izuzetno značajnim, bitnim, pozitivnim... Misli da će odnosi sa Crnom Gorom, kaže, nastavljati razvijati u pravom pravcu.

- Mislim da smo najvećih problema imali u odnosima sa Srbijom i to prije svega zbog stavova bošnjačkih političara u Sarajevu. Srbija je pokazala širinu i kada je u pitanju Srebrenica. Srbijanski premijer Aleksandar Vučić je tamo došao i htio da se pokloni, ali on je tamo napadnut. Predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću je otkazana posjeta Sarajevu zbog privođenja Nasera Orića. Nedopustivo je porediti predsjednika Srbije i Nasera Orića. Oni koji su to uradili mislim da su najveću grešku napravili Bosni i Hercegovini. Niti je Orić vrijedan da se poredi s tim. Jer njegovu ulogu mogao je svako ocjenjivati kako hoće, kao što će i ocjenjivati, ali zbog toga se nije smjela otkazati posjeta Tomislava Nikolića, rekao je Ivanić.

Da li će biti popravljeni odnosa sa Srbijom, Ivanić misli da prve poteze ipak, moraju povući bošnjački političari u Sarajevu.

- Nekako stičem utisak da se oni boje boljih odnosa sa Srbijom. Očito onda neće biti tumačeni kao dobri Bošnjaci. Mislim da su podlegli pod tu atmosferu i mislim da je to šteta i da dugoročno nije dobro. Nadam se da će neke regionalne aktivnosti doprinijeti tome. Ja nikada nisam bježao od komunikacije sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Naprotiv, sa zadovoljstvom sam išao i ići ću na svaki razgovor bilo koje vrste. Nije mi padalo na pamet da zbog nekih izjava koje su se znale sa veremena na vrijeme desiti ugrožavam odnose BiH i Turske. Očekujem takvu politiku i od bošnjačkih političara kada je u pitanju Srbija. Zato što mi je potpuno razumno da se mora shvatiti da je trećina građana BiH otkazivanje posjete Nikoliću zbog privođenja Orića doživjela kao uvredu. Ko to ne shvata, ko misli da je to potpuno normalno, mislim da živi u potpuno nerealnom svijetu. Pogotovo što je nakon svega toga došlo do jedne korektne posjete Predsjedništva BiH u Beogradu gdje smo zaista dočekani više nego korektno, rekao je Ivanić.

Kaže kako bi naravno volio da predsjednik Srbije dođe u BiH i Sarajevo dok je on predsjedavajući Predsjedništva BiH, ali misli da to dominantno zavisi od odnosa Nikolića i Izetbegovića.

- Mislim da je uloga koju ja i Ćović u tom odnosu možemo napraviti vrlo mala. Mislim da oni moraju razriješiti svoje međusobne odnose i mislim da tu prvi potez zbog svega što se desilo treba da povuče Izetbegović, cijeni Ivanić.

Srebrenica

Što se Srebrenice tiče, Ivanić misli da to pitanje odnosno pobjeda srpskog kandidata za načelnika neće proizvesti novu političku krizu u BiH.

- Mislim da je tu, povodom ovih izbora, nepotrebno napravljena bitka koja je etnička zajednica pobijedila. Potpuno nepotrebno. U Srebrenici su se desili izbori kao i u svakoj drugoj sredini. Kao što nije bila galama kada je prošli put pobijedio Ćamil Duraković tako ni sada ne treba da bude galama kada je pobijedio novi kandidat Mladen Grujičić. Mislim da je to samo bio jedan izbor i da ćemo imati načelnika četiri godine, a ko zna ko će biti za četiri godine. Ne treba izbore pretvarati u pitanje da li su pobijedili Srbi ili izgubili Bošnjaci ili obrnuto. Kada je Duraković pobijedio da kažemo da su pobijedili Bošnjaci, a izgubili Srbi. Daj Bože da bude više kandidata i daj Bože da se ti kandidati budu sve bolji i bolji, smatra Ivanić.

Ali, ono što ostaje, kaže, kao obaveza novoj vlasti je da pokaže da se u Srebrenici neće narušiti nacionalni odnos. Ostaje činjenica da novi načelnik, smatra Ivanić, mora biti svjestan senzibilnosti Srebrenice.

- Imam namjeru da odmah početkom decembra, nakon što preuzmem predsjedavanje Predsjedništvom BiH odem u Srebrenicu obaviti razgovore i sa jednim i sa drugima uvjeren da će oni u međuvremenu vjerovatno formirati i vlast u kojoj će biti i Bošnjaka i Srba, jer to između ostalog, i Ustav traži, navodi Ivanić.

Ne prelazi u SNSD

Odbacuje navode o prelasku u SNSD i prihvatanje kandidature te partije za člana Predsjedništva BiH na općim izborima 2018. godine u BiH.

- Zaista nemam namjeru komentarisati gluposti, pogotovo ne takve vrste. Ja sam počasni predsjednik PDP-a, a PDP je u Savezu za promjene i tako radim. Ja provodim politiku PDP-a, a u nekim dijelovima i onu politiku za koju ja mislim da je ispravna lično. Ja sam sada rasterećen liderstva partije i zaista ću raditi stvari za koje mislim da su korisne za narod i RS i BiH. Ako nekada to neko tumači kao bliže ovoj ili onoj stranci, to je njegov problem. Što se tiče kandidatura, dvije godine prije izbora pričati o kandidaturi u BiH je potpuno nerealno. Hajdemo se mi baviti životnim stvarima, a ti koji više znaju šta ću ja uraditi nego što ja sam znam vidjet ćemo nakon nekog vremena koliko su im procjene bile ispravne, zaključio je za Anadoliju Mladen Ivanić član kolektivnog šefa države uoči preuzimanja predsjedavanja Predsjedništvom Bosne i Hercegovine narednog mjeseca.


(TBT)