SA LOVĆENA KLIČE VILA, OTJERAŠE NAŠEG MILA! Da li Milo odlazi u penziju?

26.10.2016. u 12:01

REGINAL

Đukanović se do sada dva puta povlačio sa državnih funkcija i ponovo se vraćao - 2006. i 2010. godine


FOTO: Đukanović (AP,public)

Vijest da je Predsjedništvo vladajuće DPS odlučilo da za mandatara za sastav nove predloži potpredsjednika aktuelne vlade Duška Markovića odjeknula je u regionu kao manje-više gotova stvar da se aktuelni premijer Milo Đukanović povlači iz politike.

Bez obzira na povlačenje sa državnih funkcija, Milo Đukanović će sigurno ostati na čelu DPS-a, makar do novog Kongresa koji bi trebalo da bude održan u ljeto 2020. godine, piše provladina Pobjeda, prenosi Tanjug.

Inače, Đukanović se do sada dva puta povlačio sa državnih funkcija i ponovo se vraćao - 2006. i 2010.

Pozivajući se na svoja saznanja, Pobjeda piše da je procjena vrha partije i države da je neophodno da Đukanović bude na čelu partije jer je to zahtjev i partijske baze, ali i zajednička procjena da treba kadrovski osvježiti i osnažiti stranku.

Đukanović je treće povlačenje nagovijestio u martu ove godine, kada je u intervjuu jednoj ruskoj televiziji kazao da je ispunio sve svoje ciljeve.

"Trudim se da budem odgovoran prema današnjim potrebama Crne Gore. Istovremeno, mislim da sam ispunio ono što su bili moji planovi i moja očekivanja u politici. Vjerujem da sam dao Crnoj Gori sve najbolje što sam mogao da dam", rekao je tada Đukanović, inače, zvaničnik sa najdužim premijerskim stažom u historiji Crne Gore.

Zašto Duško, a ne Milo, pitanje je na koje je pokušao da odgovori Boris Raonić iz Građanske alijanse, koji tu promjenu vidu kao realizaciju nečega o čemu se davno šuškalo.

"Od kada je Dušan Janjić izjavio da je na Minhenskom forumu sa Đukanovićem dogovoreno povlačenje nakon ovih izbora, po prvi put se javno progovorilo o onome o čemu se šuška odavno. Marković ili Đukanović nije posebno bitno, jer govorimo o vladi i stilu vladanja kontinuiteta, a u ovoj fazi integracijama, nama treba diskontinuitet. Ukoliko Marković skupi većinu za sastav vlade, ne očekujem bitnije novine u načinu vođenja države", kazao je Raonić u izjavi za CdM.

On cijeni da će najveći problem Markoviću biti taj što nema jaku političku figuru uz sebe.

"A uz nestabilnu većinu, nagomilane probleme i promijenjenu geostratešku poziciju, u kojoj CG više neće biti tolerirane stvari kao do sada, sigurno je da će ovo biti vlada sa najvećim izazovima do sada", smatra Raonić.

Prvi put, Đukanović se povukao, također sa mjesta premijera, početkom oktobra 2006. godine, ali je ostao u političkom životu Crne Gore obavljajući i dalje funkciju predsjednika Demokratske partije socijalista.

Razloge za svoje povlačenje tada je opisao kao državne, partijske i lične prirode.

"Mislim da je ovo trenutak da neki novi ljudi, sa nekom novom energijom, treba odmah da prionu na nove poslove i da iskoristimo svaki novi dan kako bi što kvalitetnije osigurali ostvarivanje onoga što su strateški interesi Crne Gore", rekao je tom prilikom Đukanović.

Na mjestu premijera tada ga je zamijenio Željko Šturanović, a kada se nakon dvije godine povukao iz, kako je tada saopćeno, zdravstvenih razloga, ponovo je ga je zamijenio Đukanović 2008.

Vraćajući se Đukanović je to obrazložio savješću o svojoj odgovornosti.

"Svjestan svoje posebne odgovornosti, prihvatio sam da promijenim lične planove i pokušam da odgovorim državnim potrebama", rekao je tada Đukanović i naglasio da i dalje "smatra veoma ubedljivim razloge zbog kojih se 2006. povukao sa državnih funkcija, ali da se vratio jer su nastupile vanredne okolnosti".

Drugi put, Đukanović se povukao u decembru 2010. On je tada istakao da odluka o ostavci nije nova i nije ishitrena, kao i da nije donesena pod pritiskom iznutra ili spolja.

"Vrijeme koje sam proveo na najodgovornijim funkcijama traje dugo - dvije decenije. Odlazim čiste savjesti i uzdignuta čela, zadovoljan sa onim što sam uradio", naveo je tada on.

Na mjesto predsjednika Vlade tada ga je naslijedio Igor Lukšić.

Gdje god da bude sjedio, u Skupštini, kao poslanik, na čelu DPS, vladi ili eventualno na mjestu predsjednika Crne Gore, Đukanović će i dalje biti na već jasnom putu Crne Gore ka evroatlantskim integracijama.

Đukanović je političar koji je Crnoj Gori osigurao nezavisnost i poveo je putem EU i NATO-a žrtvujući na tom putu i nekada veliko prijateljstvo sa Rusijom.

Na početku političke karijere u bivšoj SFRJ, zbog stava i načina na koji je donosio odluke nazvali su ga "Milo Britva".

Danas je jedini političar od uticaja koji je karijeru počeo u aparatu komunističke nomenklature. Politički je nadživio sve svoje drugove iz Saveza komunista Jugoslavije: sa vlasti su otišli i Milošević, i Gligorov, i Kučan... Đukanović je ostao.

Još kao student bio je predsjednik omladinske organizacije.

U vrijeme Miloševićeve antibirokratske revolucije bio je jedan od jurišnika u obračunu sa "starom gardom" u Komunističkoj partiji Crne Gore, koja se kasnije transformirala u i danas vladajuću Demokratsku partiju socijalista, na čijem je čelu.


(TBT)