NIKO KAO IRANCI! Uz najveće počasti dočekali državnu delegaciju BiH sa Izetbegovićem na čelu

26.10.2016. u 05:53

POLITIKA

Na sastanku je konstatirano da su se ukidanjem međunarodnih sankcija Iranu ali i predajom aplikacije BiH za članstvo u EU stekli uvjeti za otvaranje novog poglavlja međusobnih odnosa između dvije zemlje


FOTO: Izetbegović, Rouhani (IRNA)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović doputovao je u Teheran gdje je dočekan na najvišem državnom nivou. Svečana ceremonija dočeka priređena je ispred Predsjedničke palate, gdje je predsjedavajućeg Izetbegovića dočekao predsjednik Islamske Republike Iran Hassan Rouhani.

„Tokom sastanka razgovarano je o unaprjeđenju saradnje dvije zemlje na političkom a posebno na ekonomskom planu. Predsjedavajući Izetbegović je naglasio važnost ekonomske saradnje i kazao kako u BiH postoje brojne mogućnosti za ulaganja. Predsjednik Rouhani je izrazio interes za investiranje te iskazao potrebu za liberalizacijom viznog režima od strane Bosne i Hercegovine prema građanima Irana.

Na taj način, olakšao bi se kontakt poslovnih ljudi dvije zemlje, kao i dolazak turista. Predsjednik Rouhani je izrazio zadovoljstvo dolaskom delegacije Bosne i Hercegovine na njegov poziv te kazao da će ova posjeta dati novu dinamiku odnosima dviju zemalja“, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.


FOTO: Rouhani, Izetbegović (IRNA)

Na sastanku je konstatirano da su se ukidanjem međunarodnih sankcija Iranu ali i predajom aplikacije BiH za članstvo u EU stekli uslovi za otvaranje novog poglavlja međusobnih odnosa između dvije zemlje.

"Izražena je nada da se ukidanjem sankcija otvaraju još veće mogućnosti za dijalog što će doprinijeti miru, stabilnosti i poboljšanju situacije u regiji i svijetu. Naglašena je spremnost intenziviranja bilateralnih kontakata na svim nivoima. Predsjedavajući Izetbegović pozvao je iranskog predsjednika Rouhanija da posjeti BiH što je on i prihvatio", navodi se u saopćenju Predsjedništva BiH.

Nakon susreta dviju delegacija održana je ceremonija potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva industrije, rudarstva i trgovine IR Iran. Memorandum su potpisali zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i iranski ministar industrije, rudarstva i trgovine.

U delegaciji Bosne i Hercegovine, koju predvodi predsjedavajući Izetbegović, su i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović i ministar vanjskih poslova Igor Crnadak.


(TBT, Agencije)