MANJE POZNATE OD EGIPATSKIH, A JEDNAKO LIJEPE: Upoznajte sudanske piramide

24.10.2016. u 02:55

KULTURA

Prema nekim arheolozima u jednom malom dijelu Sudanske pustinje - ima više piramida nego u celom Egiptu zajedno


Foto: Profimedia

Vjerovatno ste sigurno čuli za američke i bosanske piramide, ali za ove bi se kladili da niste! Sudanske piramide u Merou podjednako zadivljuju svojom historijom, strukturom i ljepotom, a za uživanje u ovom prizoru nećete se morati gužvati sa hiljadama turista kao u Egiptu jer sudanske piramide još nisu ostvarile pravi turistički potencijal

Meroe je bio glavni grad kraljevstva Kuš kojim su vladali Nubijski kraljevi. Stare 4600 godina, Merojske piramide građene su u takozvanom nubijskom stilu koji karakterišu strmine i male baze.

Ove piramide ne samo da su samo impresivne nego ih ima dovoljno za jedan veliki fotosešn! Prema nekim arheolozima u jednom malom dijelu Sudanske pustinje - ima više piramida nego u cijelom Egiptu zajedno.


Kao i egipatske tako su i sudanske piramide građene kao grobnice. Piramide su ponosno stajale sve do 1880. godine kada ih je poprilično oštetio talijanski istraživač Giussepe Ferilini u potrazi za skrivenim blagom. I dok je većina piramida obnovljena, neke su ipak ostavljene oštećene, ali svejedno zadivljuju svojom ljepotom.

Zbog ratnih sukoba preporuka je da se ne putuje u ovaj dio sveta, ali ako se već nađete na putu - svakako razmislite o tome da platite vojnicima da vas čuvaju dok vi razgledavate možda najljepše svjetske piramide.


(TBT, dnevnik.hr)