MISTERIJA BERMUDSKOG TROUGLA: 10 nerazjašnjenih činjenica o ovom području

23.10.2016. u 05:35

TEME

U Bermudskom trouglu u zadnjih sto godina izgubljeno je barem hiljadu života


FOTO: Wikipedia

Bermudski trougao je jedna od najvećih misterija modernog doba. Nazivaju ga još i đavoljim trouglom, a smješten je na sjevernom dijelu Atlatskog okeana, između Bermuda, Floride i Portorika.

1. U Bermudskom trouglu u zadnjih sto godina izgubljeno je barem hiljadu života. U prosjeku svake godine na ovom području, kojem je ime dao Vincent Gaddis u članku iz 1964. godine, nestane četiri letelice i dvadesetak brodova. 

2. Za nestanak letjelica i brodova "optuženi su" napadi vanzemaljskih bića, prisutnost izgubljene Atlantide na morskom dnu kao i gasa metana. Mnogi vjeruju da su misteriozni nestanci proizvod vrtloga do kojeg dolazi zbog miješanja tople i hladne morske struje na ovom području.


FOTO: Christopher Columbus (Wikipedia)

3. Prva osoba koja je pisala o Bermudskom trouglu bio je Christopher Columbus. U svom dnevniku 8. oktobra 1492. godine napisao je kako je na ovom području brodski kompas prestao da radi, a tri dana kasnije opazio je i vatrenu kuglu na nebu.

4. Bermudski trougao pokriva površinu od 1.140 kvadratnih kilometara na sjevernom dijelu Atlantskog okeana između Bermuda, Floride i Portorika. Ali, njegove granice nisu fiksne pa se neobični događaji dešavaju i izvan tih okvira.

5. U Bermudskom trouglu, odnosno na ostrvu Andros američka vlada je postavila Atlantski centar za testiranje i procjenu morskog dna (Atlantic Undersea Test and Evaluation Center) gdje američka mornarica testira svoje podmornice, sonare i oružje. Mnogi teoretičari zavjere vjeruju da je ovo zapravo nautičko Područje 51.

6. U Bermudskom trouglu ljudi su iskusili takozvanu 'elektronsku maglu'. Pilot Brus Gernon tvrdi da je izgubio 28 minuta dok je putovao kroz ovo područje. Avion je nestao sa radara, a pojavio se u Miamiju otprilike pola sata kasnije.

7. Jedan od najpoznatijih nestanaka letjelica u historiji Bermudskog trougla dogodio se 1945. godine. Pet torpednih bombardera Avendžera američke vojske sa 14 članova posade poletjeli su iz Fort Lauderdejla u Floridi do ostrvca Biminija. 90 minuta od polijetanja, operateri su dobili signal da kompas u letjelicama ne radi. Nakon toga je izgubljena sva komunikacija. Letjelice nikad nisu pronađene, kao ni tri aviona koja su krenula u misiju spašavanja.

8. Poznato je da kompasi pokazuju magnetni, a ne pravi geografski sjever Zemlje. Bermudski trougao je jedno od rijetkih mjesta gdje je situacija obrnuta, što stvara pometnju za mnoge brodove i letjelice unutar ovog područja.

9. Jedna od najvećih tragedija na ovom prostoru desila se u martu 1918. godine kada je nestao teretni brod USS Sajklops dug 165 metara na kojem se nalazilo 306 članova posade i 10 hiljada tona mangana. Brod je potonuo negdje između Barbadosa i zaliva Čizpejk, a olupina nikad nije pronađena. Ista sudba zadesila je dva sestrinska broda 1941. godine koji su prolazili sličnom rutom.

10. Bermudski trougao nije jedinstven po nerazjašnjenim nestancima brodova i letjelica. U Tihom okeanu, uz obale Japana, nalazi se Zmajev trougao (poznatiji još i kao Đavolje more), u kojem je tokom dvije godine u pedesetim godinama prošlog vijeka nestalo oko sedamstotina moreplovaca zbog čega je područje proglašeno ratnom zonom.


(TBT, newsweek.rs)