GORAK ŽIVOT POD AL SISIJEVOM ČIZMOM! Egipat je na ivici pobune - zbog nestašice jedne namirnice

21.10.2016. u 07:05

BUSINESS

Zbog kursa egipatske funte i manjka uvoza vlada u Kairu je ograničila prodaju šećera


FOTO: (Reuters)

Samo sedmicu dana koliko je traje nestašica šećera u Egiptu bila je dovoljna da se nivo nezadovoljstva predsjednikom zemlje Abdelom Fatahom El-Sisijem podigne.

Kako prenosi New York Times, šećer je neophodan sastojak nacionalnog slatkiša pudinga Om Ali, a Egipćani i kada zaslađuju čaj stavljaju po nekoliko kašičica šećera. Zbog toga petina građana ima dijabetes.

Ahmed al Gebali prodavač u socijalnoj prodavnici u Egiptu odbija mušterije i kaže da El Sisija niko ne može da smisli.

Egipatska ekonomija je kao i nacionalna valuta funta u padu, a tržište šećera to osjeća. I sva ostala uvozna roba - poput ulja za kuhanje je pogođena kursom egipatske funte. El Sisi smatra da su ove nestašice neizbježne. Šećer je ograničen na kilogram po osobi mjesečno. Vlada je uvela i telefonsku liniju za prijavljivanje onih koji gomilaju zalihe. Ovo je kako kažu ljudi najgora nestašica poslije Prvog svjetskog rata.

Šećer je jedna od subvencioniranih namirnica na koju se oslanja 80 miliona ljudi. Pokušaj bivšeg predsjednika Anvara Sadata da ukine subvencije se završio neslavno. Nadležni za nestašicu krive uvoznike koji ove godine nisu uvezli 800.000 tona, četvrtinu potreba zemlje za ovom namirnicom.

Liberalni političari, upoznati da problemom gojaznosti i dijabetesa u Egiptu ovu nestašicu nazivaju blagoslovom.


(TBT, NYT)