SARAJEVO SKREĆE ULIJEVO: SDP, DF, Naša stranka i GS potpisali su zajedničku izjavu

19.10.2016. u 06:06

POLITIKA

Ovo je prvi korak, prvi test za nas kad je u pitanju saradnja u općinskim vijećima. Mislim da sljedeći korak treba biti saradnja u svim parlamentima i skupštinama, kaže Nikšić


FOTO: (public)

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić kazao je da je došao poziv od Naše stranke za sastanak i razgovore o zajedničkom nastupu bh. ljevice.

- Poziv je stigao za razgovore i sastanke vezano za Sarajevo, ali i šire. SDP će participirati sasvim izvjesno, u skladu sa zajedničkom izjavom koju smo potpisali. Ovo je, rekao bih, i prvi korak, prvi test za nas kad je u pitanju saradnja u općinskim vijećima. Mislim da sljedeći korak treba biti saradnja u svim parlamentima i skupštinama gdje imamo zastupnike i svakako izgradnja jedne zajedničke platforme, akcionog djelovanja kad su u pitanju stranke ljevice i odnosa prema vladajućim strankama, kazao je Nikšić za Oslobođenje.

Zajednička izjava

U skladu s testom, može se razgovarati i o budućem ujedinjenju.

Podsjetimo, u septembru je održan sastanak predsjednika političkih partija građansko-lijeve orijentacije, na kojem je usaglašen zajednički stav da je od najveće važnosti za sudbinu BiH i u interesu njenih građana da se pruži snažna i jasna politička alternativa desnici koja je počela da vodi zemlju ka podjeli države BiH na tri etničke mini države.

Tada su se lideri SDP-a, GS-a, NS-a i DF-a obavezali na saradnju u svim općinskim i gradskim vijećima, nakon izbora, uključujući i Gradsko vijeće Sarajeva.

U izjavi je navedeno da bh. ljevica “ovim ujedno stvara i uslove za pobjedu građanske opcije i skidanje nacionalista s vlasti na izborima 2018”.

- Mi smo se obavezali na to, u zajedničkoj izjavi koju smo potpisali na sastanku na kome su učestvovali predstavnici SDP-a, DF-a, Naše stranke i Građanskog saveza. Ne vidim nikakvog razloga da se to ne realizira. Konačno su objavljeni rezultati. Što se tiče SDP-a, neće biti saradnje sa strankama koje su na vlasti, kazao je Nikšić.

Bez poziva GS-u

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, kaže kako vjeruje da će narednih nekoliko dana stići odgovor na poziv koji su uputili prošle sedmice te da će se krenuti u razgovore.

- Poziv je poslan SDP-u i DF-u, ali naša vrata su otvorena i za razgovore sa drugim strankama i nezavisnim listama koje ne pripadaju nacionalnom bloku, a imaju prisustvo u nekim vijećima. Međutim, za sada je izvjesno da su Naša stranka, SDP i DF značajno predstavljeni u onim vijećima koja su relevantna za formiranje GV-a, kazao je Kojović.

Kojović se nije izjasnio po kom je kriteriju Naša stranka izostavila Građanski savez: da li je pregovarački tim Naše stranke uspostavio vlastite kriterije ili je pak riječ o tome da Naša stranka nije zainteresirana za suradnju tamo gdje nije prešla izborni prag.


(TBT, Oslobođenje)