MILO I BOŠNJACI JAČI OD RUSIJE! Serwer: Putin izgubio Crnu Goru, pokušat će IZAZVATI PROBLEME

19.10.2016. u 03:08

REGIONAL

Analitičar i profesor na Univerzitetu Johns Hopkins, Daniel Serwer kaže da poslije izbora u Crnoj Gori postoji snažna podrška za pristupanje zemlje NATO-u i EU


FOTO: Server (VOA)

- Izgleda mi kao da je NATO pobijedio. Pobjedu je odnio Đukanović, mada ne toliko veliku koliku je možda želio, ali je pobijedio. Imat će prvi šansu da formira vladu i biće mu potrebna koalicija, za šta ima mnogo opcija - kazao je Serwer za Glas Amerike.

On međutim napominje da u Crnoj Gori i dalje postoji protivljenje euroatlantskim integracijama.

- Ne vidim razlog zašto to ne bi bio slučaj. Čini mi se da je većina manjina u Crnoj Gori ne samo prihvatila Đukanovića, već je i sretna sa idejom da Crna Gora bude članica NATO-a, što vide kao garanciju određenog nivoa pristojnog tretmana jer je NATO klub demokratija koje na ispravan način tretiraju svoje manjine - ističe Serwer.

Napominje da u Crnoj Gori ipak i dalje postoji protivljenje euroatlantskim integracijama.

- Protivljenje su u velikoj mjeri potakli Rusi, koji pokušavaju da spriječe pristupanje Crne Gore NATO-u i istovremeno da upozore Srbiju protiv učlanjenja. Međutim, izgubili su. Riječ je o jasnom i nedvosmislenom gubitku Vladimira Putina, ali očekujem da će nastaviti da pokušava da izazove probleme u Crnoj Gori - smatra Serwer.

Serwer vjeruje i da je zvanični Washington zadovoljan rezultatima. Vjeruje da će zvanični Washington da bude uglavnom zadovoljan onim što se dogodilo.

- Nadam se da će da nastavi s ratifikacijom Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u. Znam da Crna Gora želi da to bude urađeno na zasjedanju Kongresa poslije izbora u SAD, a pre okupljanja novog saziva. Sumnjam da će to biti moguće, ali ako jeste volio bih da se to dogodi - zaključio je profesor.

Danijel Serwer ocjenjuje da hapšenje 20 osumnjičenih za planiranje napada u Crnoj Gori nije poremetilo izborni proces, uz napomenu da o njihovoj krivici treba da odlučuju crnogorski sudovi.


(TBT)