BAKIR SPREMA PERESTROJKU Čampara 'nedodirljiv'! Šepić pada! Zukić i Sarajlić pod istragom?! Efendić nadire!

18.10.2016. u 06:07

POLITIKA

Bude li Izetbegović pokušao nauditi političkim pozicijama klana Čampara, kojem pripada i Denis Zvizdić, nema nikakve sumnje da bi Dubravko Čampara, krenuo i obračun i sa njim, aktivirajući sve one „predmete“ koje je uklanjao za Bakirov hatar, a koji bi ga politički kompromitirali, pa čak i kriminalizirali


FOTO: Efendić, Zukić, Sarajlić, Šepić (public)

Sudeći prema svim zvaničnim reakcijama nakon finaliziranja izbornih rezultata, bošnjačka javnost je ogorčena. Evidentno je da se rejting Bakira Izetbegovića, kao nacionalnog lidera najmoćnije stranke u BiH, srozao na razinu lidera trećerazredne opozicione stranke. Bošnjaci svoje nezadovoljstvo javno iskazuju otvorenim kritikama na račun politike Bakira Izetbegovića, tako da se za samo nekoliko dana moglo čuti i pročitati više oštrih i direktnih kritika na SDA i njenog lidera nego za protekle dvije godine.

Još nema naznaka kako su primljene ove kritike unutar same SDA. Pretpostaviti je da se dešavaju ozbiljne turbulencije po osnovu traženja krivaca za katastrofalan rezultat. Jedan od prvih signala mogao bi biti konkurs kojeg je raspisala SDA za direktora Političke akademije. Poznato je da je ovu Akademiju dugo godina vodio Senad Šepić. Objavljivanjem konkursa može  se čitati, da se  Šepiću  već desio „katil ferman“ i da  je razriješen funkcije.

Moguće da je ovo reakcija na otvoreno pismo kojeg je nedavno medijima uputila grupa članova SDA iz Bosanske krajine koja je nezadovoljna politikom Bakira Izetbegovića. Pretpostavlja se da iza tih krajiških nezadovoljnika stoji sam Šepić. On je, bez obzira na visoku funkciju, i bio najlakša meta za odstrel. Mnogo teže će bi odstraniti drugog buntovnika u SDA-u, Šemsudina Mehmedovića jer pripada vrlo moćnom finasisjkom lobiju unutar SDA.

Uz to, pobjeda Fuada Kasumovića, trećeg SDA-ovog odmetnika, u Zenici dodatno je ojačala Mehmedovićevu poziciju u vrlo moćnoj bazi koju SDA ima u dolini rijeke Bosne.

Članstvo je, pored Izetbegovića, kivno i na Amira Zukića i Asima Sarajlića, čiji je imidž u javnosti vrlo negativan. Izetbegović je imao jak pritisak da ih odstrani iz Centrale SDA, a on se bojao da bi njihovim uklanjanjem ostao „krater“ kojeg bi vrlo teško mogli popuniti neki novi manje iskusni političari.

Već dugo mediji špekuliraju da su Zukić i Sarajlić pod istragama zbog enormnog bogaćenja, tako da je sasvim izvjesno da će tužioci dobiti „mig“ da aktiviraju optužnice protiv njih za šta bi Izetbegović dobio konkretan povod za njihove smjene.

U svim tim turbulencijama najteže će biti razmimoilaženje sa braćom Čamparama. Na njih je kivan ključni koalicioni partner lider SBB-a Fahrudin Radončić, koga je, sudeći prema postizbornim medijskim istupima, očito izdalo strpljenje. Iskreno je ušao u koaliciju, dao sve od sebe, a zauzvrat je njegova stranka vejrovatno bila pokradena! Bude li Izetbegović pokušao nauditi političkim pozicijama klana Čampara, kojem pripada i Denis Zvizdić, nema nikakve sumnje da bi Dubravko Čampara, krenuo i obračun sa Izetbegovićem, aktivirajući sve one „predmete“ koje je uklanjao za Bakirov hatar, a koji bi ga politički kompromitirali, pa čak i kriminalizirali.

U ovakvim turbulencijama kao da je vidio svoju šansu mladi junoša Semir Efendić. Tako se može iščitati njegov nedavni intervju u kojem kritizira premijera Fadila Novalića. Efendić je bukvalno okarakterizirao aktualnu Vladu Federacija kao tajkunsku koja dionice državnih firmi prodaje na sumnjiv način, možda nepoznatim tajkunima (?!) i to u bescjenje. On je, kao što je poznato jedan od najvećih pobjednika ovih izbora. Ono što je moglo pažljivom promatraču „zapeti za oko“  jest odnos Centrale SDA prema ovoj velikoj Efendićevoj pobjedi. Halid Genjac mu, na primjer, prilikom čitanja rezultata izbora nije spomenuo ni ime, dok je pobjedi Nedžada Ajnadžića data ogromna pompa.

Svemu ovome treba dodati još par činjenica zbog kojih bi analitičari Efendićevu kritiku trebali uzeti vrlo ozbiljno. Prvo, Efendić je na posljednjem kongresu SDA bio veliki gubitnik, za šta je krivio samog Zukića, pa tako indirektno i Izetbegovića. Drugo, Efendić je veliki miljenik AK Partije. Tvrdi se da održava prisne odnose sa Bilalom Erdoganom i da ima izravnu financijsku pomoć od AK Partije. Pored svega, svrstavaju ga u klan tzv. malezijske grupe kojom rukovodi Amer Bukvić. Tako da se kroz Efendićevu kritiku može čitati ko ima ambicije rušiti Novalića i preuzeti Vladu Federacije!


(TBT, N.L.)