HEROINE POD OPSADOM U STRIPU: Marvelove sirijske majke, najnoviji superheroji (VIDEO)

16.10.2016. u 14:07

KULTURA

Ovo nije prvi Marvelov izlet među ljude iz stvarnog života: kompanija je također za svoje heroje uzimala Papu Ivana Pavla II, Sv. Franju Asiškog i Majku Terezu.

FOTO: (screenshot, ABC)

Dvije godine pod okupacijom sirijske vlade, grad Madaya nema priliku za kontaktiranje s vanjskim svijetom  do njega jedva dopiru humanitarni konvoji kamoli video i novinari.

ABC News i Marvel Comics, izdavač stripova poznat po mišićavim superherojima, udružili su se kako bi pronašli način da pomognu ovom dijelu svijeta čija je stravična svakodnevnica život pod opsadom.

Novinari iz ABC-a su uspostavili kontakt sa ženom u Madayi – gradu blizu granice s Libanom i dom je za 40.000 ljudi – koji je u seriji postova na blogu prikazao njenu borbu za preživljavanje u surovim uvjetima građanskog rata u Siriji koji bjesni već šestu godinu.

Dvije kompanije u Disneyevom vlasništvu napravile su besplatan digitalni strip baziran na anominminim porukama mlade majke petoro djece – način da se prikažu užasi kojima kamere nemaju pristup.

Ilustrirani paneli su daleko manje krvavi nego što pogađaju ravno u srce. U kombinaciji sa upečatljivim majčinim riječima – neotkrivenog identiteta kako bi sačuvala sigurnost svoje porodice – govore o mukama kroz koje prolaze zarobljene porodice.

Otkako je Madaya pala pod potpunu opsadu sredinom 2015., više od 60 žrtava je preminulo od gladi i pothranjenosti.

"Naša tijela više nisu naviknuta na hranu", stoji u jednom panelu ."Djeca su mi gladna i obolijevaju. Javljaju im se stomačni bolovi od hrane budući da je njihova tijela nisu u stanju probavljati jer su predugo gladni."

'Crteži idu njoj'

Umjetnik Dalibor Talajić kaže da je dao sve od sebe kako bi izbjegao zastranjivanje u senzaciju.

"Nisam želio praviti ratni strip", rekao je hrvatski umjetnik, koji je preživiio raspad Jugoslavije 1991. "Želio sam napraviti strip iz perspektive običnog građanina – kada ste zaista bespomoćni."

"Ne možete učiniti ništa. Samo čekate ili da prođe ili da umrete."

Talajić je do sada bio najpoznatiji po svom radu na Deadpoolu, stripu o antiherojima po kojima je rađen istoimeni film početkom ove godine.

Ovaj strip crtač navodi da on nije "tipičan Marvelov umjetnik gdje sve mora biti veće od života", te više voli ostati usidren u stvarnosti. "Uvijek se trudim stvari sačuvati bližim, prizemljenijim, vjerovatnijim."

Ali pokušaj da prenese mračnu svakodnevnicu opkoljenih Sirijaca bez padanja u senzaciju, nije bio lahak zadatak.

"Bio je to veliki izazov za mene", kazao je Talajić, istaknuvši da nikada nije vidio fotografiju mlade majke ili njene porodice. "To je poput oštrice koja ide po tankoj granici da ne iskoristi nečije stradanje."

Brutalnu priču svakodnevnog života pod opsadom povremeno prekinu kratki svjetli trenuci.

"To je majka, i to svaka majka", rekao je Talajić. "To je porodica, i to svaka porodica."

 Ovo nije prvi Marvelov izlet među ljude iz stvarnog života: kompanija je također za svoje heroje uzimala Papu Ivana Pavla II, Sv. Franju Asiškog i Majku Terezu.

ABC je uspio isporučiti neke od Talajićevih crteža majci: "Smatra da je zaista savršeno dobro opisao karakteristike ljudi, atmosfere, grada", rekao je producent vijesti ABC-a Rym Momtaz.

"Ako se ona ikada spasi, crteži idu njoj", kazao je Talajić.


(TBT)