JANEZI U PANICI! Janša: Zlatno razdoblje EU-a je prošlost, dolaze turbulentna vremena’

15.10.2016. u 01:58

REGIONAL

“Silnice EU-a pomiču se prema srednjoj Evropi i tu je šansa za Maribor, ali te prilike je potrebno imati u vidu, predvidjeti, te se na njih pravodobno pripremiti”, kazao je Janša u vezi s kriznim razdobljem u Evropi zadnjih godina


FOTO: Janša (Agencije)

Slovenski oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša izjavio je da je “zlatno doba” Europske unije prošlo i da integraciju čekaju burna vremena u kojima se treba boriti za interese članica.

“Zlatno doba Evropske unije je prošlost i pred nama je turbulentno razdoblje, ali se isplati boriti”, kazao je Janša u Mariboru na političkoj tribini koju je organizirala njegova Slovenska demokratska stranka na temu razvojnih perspektiva slovenske Štajerske i Maribora, u kojima su nezaposlenost i ispodprosječna primanja znatno izraženija nego u središnjim i zapadnim dijelovima zemlje.

“Silnice EU-a pomiču se prema srednjoj Evropi i tu je šansa za Maribor, ali te prilike je potrebno imati u vidu, predvidjeti, te se na njih pravodobno pripremiti”, kazao je Janša u vezi s kriznim razdobljem u Evropi zadnjih godina.

Janša je kritizirao i politiku središnjih slovenskih vlasti prema Mariboru i njegovoj regiji, gdje njegova stranka uživa veću potporu nego u drugim izbornim jedinicama.

Dramatičniji u opisivanju stanja u EU-u bio je eurozastupnik Milan Zver, potpredsjednik Janšine stranke i njezin nekadašnji kandidat za dužnost predsjednika države.

“Problemi Evropske unije od prije deset godina pravi su bomboni u usporedbi s ovim današnjima”, kazao je Zver na tibini govoreći o EU koju potresa odluka britanskih birača o odlasku te zemlje iz integracije, kao i migrantska kriza te sigurnosni izazovi u susjedstvu.

“Danas je pitanje hoće li EU uopće preživjeti. Financijska, ekonomska, socijalna, migrantska kriza, terorizam… sve to su stvari koje EU destabiliziraju i potrebno je da nađemo odgovore kako se s time suočiti”, kazao je Zver.

Slovenija, ali i druge manje evropske države mogu egzistirati, nastavio je on, samo u okviru EU-a jer preko zajedničkih razvojnih fondova integracije financiraju veliki dio svojih investicija.

“Raspad EU-a bio bi možda dobar za velike države poput Njemačke, Francuske i Velike Britanije, ali je upitno bi li i one same mogle biti konkurentne u svjetskom okviru. Za manje bi države raspad integracije bio mnogo veći udarac i teško da bi ga preživjele”, kazao je Zver.


(TBT)