CRNE TRIBINE: Iran pobijedio u važnoj utakmici, ali slavlja nije bilo... Evo i zašto (FOTO)

12.10.2016. u 10:32

TEMPO

U Teheranu, na stadionu Azidi koji prima 100.000 ljudi, domaći tim je trijumfovao ali slavlja nije bilo - ni na terenu, ni na tribinama


FOTO: (AP)

U Teheranu, na stadionu Azidi koji prima 100.000 ljudi, domaći tim je trijumfovao ali slavlja nije bilo - ni na terenu, ni na tribinama.

Razlog za to je proglas vjerskih vlasti koje su dozvolile da se meč održi, ali su pozvale Irance da na meč odu obučeni u crno - u znak žaljenja zbog smrti Huseina ibn Alija, unuka proroka Muhameda.

Preporučeno je i da se izbjegava slavlje i navijanje, jer bi ono bilo uvreda za religijske vrijednosti. Umjesto navijačkih parola, navijači su uzvikivali "Ja Husein", odajući tako počast svom proroku.


FOTO: (AP)

Kada je FIFA zakazala meč bez obzira na muslimanski vjerski kalendar, Iran je oštro protestovao, međutim zbog moguće kazne neigranja u naredna dva meča, vjerske vlasti su se odlučile za ovaj neobičan komromis.

Navijači su ispoštovali proglas vjerskih vođa i na stadionu se osim crnih odora mogla vidjeti jedino po koja zastava Irana.


(TBT, newsweek.rs)